Annons
Ledare

Sverigedemokraten i spegeln

De ligger i kistor i långa rader.
Ledare • Publicerad 12 oktober 2013
Lampedusa, 2013. Foto: Luca Bruno
Lampedusa, 2013. Foto: Luca BrunoFoto: Luca Bruno

Försöken att komma till Europa misslyckades. Det räckte inte att betala människosmugglarna för att ta sig över Medelhavet. Det räckte inte att fraktas under omänskliga förhållanden. Europa blev inte friheten.

Omkring 500 personer befann sig ombord på den 20 meter långa båten när den började ta in vatten. Någon satte fyr på en filt för att väcka uppmärksamhet. Människorna, de flesta unga och många av dem barn, fick kämpa mot att slukas av havet. Över 300 förlorade kampen.

Annons

Räddningsinsatserna dröjde. Flera båtar vägrade eller ville inte hjälpa till, rädda för att bryta mot italiensk lag.

En överlevande berättar att han såg en gravid kvinna stå på däck med tre barn, ett på sina axlar och ett i vardera hand. Hon skrek förtvivlat: ”Mina barn jag har dödat er.” (SR)

Vilket öde som väntar de 150 unga som överlevt vet ingen. Kanske får de böter för att de kommit illegalt. Kanske skickas de tillbaka till Eritrea eller Somalia.

De döda föräras italienskt medborgarskap, enligt premiärminister Enrico Letta. De döda.

I förra veckans partiledardebatt gjorde de två dominerande partierna i Sveriges riksdag klart en sak: någon förändring som gör det möjligt att få sin rätt till asyl prövas på en svensk beskickning utomlands är inte aktuell.

Sverige lovade för några veckor sedan syrier i Sverige permanent uppehållstillstånd. Budskapet spred sig snabbt. Utanför ambassaden i Turkiets huvudstad Ankara bildades långa köer av syrier som ville få asyl. Likadant var det för ambassaden i Amman, dit folk ringde eller kom för att köa direkt. Men att få sina asylskäl prövade på det sättet går inte. Den som däremot betalar en människosmugglare för att ta sig fram får chansen.

Det är en märklig, ologisk konsekvens, av dagens migrationsregler. Det göder kriminella som tjänar stora pengar på människor som av olika skäl söker ett nytt liv i Europa. Den stora katastrofen vid Lampedusa är ingen isolerad händelse. Omfattningen var däremot så stor att denna gång reagerar omvärlden på riktigt.

EU-kommissionens svar är att öka gränsmyndigheten Frontex resurser och organisera sjöräddningsinsatserna i Medelhavet. Först ska människor försöka hålla sig undan myndigheterna för att ta sig in i Europa. Går färden illa ska samma myndigheter rädda livet på dem.

På hemmaplan kan det förefalla enkelt att peka ut vilka som är goda respektive onda. Men ingen kommer undan samvetskonflikterna. Det är inte Sverigedemokraterna som låter människor drunkna i Medelhavet. Det är vi tillsammans i Europa som emotsätter oss att det ska vara fritt att skapa sitt välstånd här.

Sverige är det land i EU som är generösast i flyktingmottagandet. Samma krav måste ställas på andra EU-länder. Men det svenska åtagandet kan ställas i relation till verkligheten i flyktinglägren i konfliktområdenas närhet.

Annons

En öppnare värld, där dödsvägen på havet inte är den som tar dig till Europa, kommer att utmana nationella välfärdssystem. Det är inte samma sak som att ekonomin kommer att undergrävas och att alla blir fattiga – migration gör världen rikare och fördelar välståndet bättre. Men det medför påfrestningar för offentliga system, det gör att lönerna kommer att pressas i vissa sektorer och konkurrensen öka. En del kommer att förlora.

Sverigedemokraternas utgångspunkt är att ett gammalt folkhem ska värnas. Exakt vilket år Sverige var som bäst med SD-glasögon är osäkert, men någonstans runt Hyland är en bra gissning. Det hindrar inte att SD-företrädare kan peka på svagheter i argumentationen från sina politiska motståndare. Ibland träffar de känsliga punkter.

Varför ska de som tar sig hit genom att betala smugglare, inte sällan med falska papper och som är svåra att fastställa identitet på vara de som välkomnas i Sverige? Om all invandring gör landet rikare och bättre, varför ser då segregationen ut som den gör?

Belastning på socialförsäkringssystem, skolans likvärdighet, effekterna med segregation och hur en arbetsmarknad utan låglönejobb ska fånga upp nyanlända är frågor som alla partier måste ta ställning till.

Konflikterna i migrationspolitiken går inte att undvika. Det är en intellektuell utmaning att förhålla sig till svårigheterna. Med vilken rätt stoppar vi människor som söker sig över uppställda nationsgränser för att förbättra sina liv?

Lena Andersson formulerar det väl i DN (21/9): ”Grundfrågan att ställa sig är om man har rätt att hindra andra från att fritt söka försörjning för att man själv riskerar att få sämre levnadsstandard och större osäkerhet, alternativt måste bli mer produktiv för att behålla nivån.”

Andersson pekar utan omskrivningar på kärnan i konflikten. Få andra vågar göra det. Det kan vara svårt att möta sverigedemokraten i den egna spegeln.

Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons