Annons
Ledare

Sverige ut ur Afghanistan?

Det är inte självklart att Sverige ska skicka soldater till Afghanistan.
Ledare • Publicerad 19 oktober 2010
En pansarterrängbil av samma modell som attackerades i helgen och i vilken en svensk soldat miste livet.Foto: 

Även om det har varit självklart förr bör man med jämna mellanrum utvärdera och eventuellt uppdatera sina åsikter. Detta gäller såväl i denna som andra frågor. Ibland förändras verkligheten på ett sådant sätt att också kartan måste ritas om. Och efter förluster, som helgens tragiska dödsfall, är det alltid bra att fundera igenom om en insats är värd sitt pris.

När den amerikanska militära insatsen, Operation Enduring Freedom, inleddes hösten 2001 var syftet att driva talibanregimen från makten och oskadliggöra al-Qaida. Parallellt med den insatsen pågår sedan 2002 Isaf (International security assistance force), där 47 stycken länder, bland annat Sverige, ingår.

Annons

De svenska soldaterna på Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif är cirka 500 till antalet. Totalt består Isaf av cirka 120 000 personer, varav nära 80 000 från USA och 9 500 från Storbritannien.

Efter den ursprungliga invasionen, där talibanerna drevs undan, har läg­et i Afghanistan varierat över tid. Talibanerna gjorde vissa framryckningar 2006, och bidrar konstant till osäkerhet i landet. De 120 000 i Isaf-styrkan bidrar dock till att afghanerna kan hålla talibanerna stången. För den afghanska vardagen innebär det att barn – också flickor – numer kan gå i skolan. Utöver de oerhörda vinster det innebär på individnivå är dessa barns skolgång också en långsiktig investering i den säkerhetspolitiska stabiliteten i regionen.

Runt Afghanistan ligger länder som Iran, Tadzjikistan och Pakistan. I regionen finns också jättelandet Kazakstan, med en mängd olika folkgrupper. Västerut ligger länder som Georgien och Turkiet, österut Kina och Indien. Norr om tidigare Sovjetrepubliken Kazakstan ligger Ryssland.

Det säkerhetspolitiska läget i Afghanistan är en nyckel till såväl säker­het som geopolitik i hela regionen. Vilket utrymme talibanerna ges i Afghanistan har också stor betydelse för islams utveckling i omkringliggande länder, eftersom en stark taliban­rörelse kan ge stort stöd till extrema religiösa rörelser.

Låt den utvecklingen fortsätta, så kommer betydligt fler flickor än de afghanska hållas från skolan i framtiden. Eller också behåller man de internationella styrkorna i Afghanistan så länge landets demokratiska ledning behöver sådant stöd.

Bör Sverige fortsätta bidra med förband till de styrkorna? Ja, det mesta talar faktiskt för det. Afghanistan är ett gemensamt säkerhetspolitiskt problem för omvärlden. Stabilitet där ligger i omvärldens intresse. Då är det rimligt att man delar på ansvaret för att skapa sådan stabilitet. Sverige har duktiga och välutbildade soldater, som kan bidra. Därför bör vi stanna så länge som det behövs.

Dessutom finns det en viktig solidaritetsaspekt av den internationella insatsen. Att lämna nu vore att lämna befolkningen i talibanernas händer. Hur det går med flickskolor och kvinnors rättigheter i det läget, det vet vi redan.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons