GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anders Gustafsson: Sverige ställer sig under USA:s kärnvapenparaply – tacka Gud för det

Så länge diktaturer och skurkstater har kärnvapen måste västvärlden också ha det. Den nya svenska linjen om kärnvapen är därför inget att uppröras över.
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 14 juli 2022
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Utrikesminister Ann Linde (S).
Utrikesminister Ann Linde (S).Foto: Marko Säävälä / TT

Bara häromåret var Sverige på god väg att ratificera FN:s konvention om ett globalt kärnvapenförbud.

Sverige röstade till och med ja till konventionen i FN:s generalförsamling men det hela föll på mållinjen efter en dragkamp i regeringen mellan dåvarande utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist där den förstnämnda drog det kortaste strået.

Efter att en utredning ledd av ambassadör Lars-Erik Lundin, liksom flera tunga expertinstanser, avrått från en svensk anslutning till konventionen släppte regeringen till slut frågan.

Hoppet levde ändock kvar inom Socialdemokraternas vänsterfalang. Så sent som i anslutning till S-kongressen i november 2021 krävde 100 socialdemokrater i en debattartikel i Aftonbladet i högstämda och ödesmättade ordalag att S borde driva frågan om en svensk anslutning.

”Hur kan de? Vet de inte om att Olof Palme har en gata uppkallad efter sig i både Maputo och Alger?”
Anders Gustafsson

”Kongressen måste fatta beslut som leder till att vi socialdemokrater ställer oss på rätt sida av historien och fortsätter arbetet med att avskaffa kärnvapen”, hette det bland annat (Aftonbladet den 5 november 2021).

Nu ett halvår senare meddelar den S-ledda regeringen att Sverige ”accepterar Natos inställning till säkerhet och försvar, vilket inkluderar den avgörande roll som kärnvapen spelar”. Så står det i den avsiktsförklaring som utrikesminister Ann Linde skickat till Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg nyligen med anledning av den svenska Nato-ansökan (SVT den 11 juli).

Och inget konstigt med det. Frankrike, Storbritannien och USA är kärnvapenmakter inom försvarsalliansen Nato. Ska Sverige vara med i Nato, och ta del av de säkerhetsgarantier som ett medlemskap innebär, kan vi inte vägra acceptera att kärnvapen ytterst är en del av alliansens kollektiva försvar. Ska vi vara Nato-medlemmar måste vi ställa upp på de säkerhetsdoktriner som Nato-samarbetet ytterst vilar på.

Man kan ogilla kärnvapen hur mycket som helst. Vem gör inte det? Men kärnvapen är en innovation som inte kan göras ogjord.

Så länge diktaturer och skurkstater som Ryssland, Kina och Nordkorea har dessa massförstörelsevapen ska vi var glada att demokratiska, och till oss vänligt sinnade, stater som Frankrike, USA och Storbritannien också har dem – och att vi nu kan ställa oss under detta kärnvapenparaply.

Sverige har länge arbetat hårt för att vara hela världens moraliska samvete och ett för världen bländande föredöme. Men med handen på hjärtat så har väl resultatet av dessa ansträngningar blivit så där och på semester utomlands chockas många svenska världsförbättrare över att gemene man har svårt att skilja Sverige från konservativa Schweiz. Hur kan de? Vet de inte om att Olof Palme har en gata uppkallad efter sig i både Maputo och Alger?