Annons
Ledare

Petter Birgersson: Sverige som vinnande nation – det kan en fotbollsvinst betyda

Framgång för ett fotbollslandslag kan vara ett lyft för ett land med problem.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 11 augusti 2023
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Vinst.
Vinst.Foto: Pontus Lundahl/TT

De som var med sommaren 1994 minns den som varm och segerrik. Vad man kanske glömmer är att fotbollsbronset i VM i USA kom efter ett några år av kris i Sverige. När 1994 ringdes in hade arbetslösheten stigit till över 10 procent – fyra år tidigare låg den på 2 procent. Det var ett land som hade gått från överhettning, lånefest och byggboom till recession, räntechock och byggkrasch på bara några år.

Fotbollssuccén på andra sidan Atlanten behövdes, den gav en hel nation en välbehövlig glädjeinjektion – Sverige kan! Efter krisen kom tillväxt, fallande räntor, internetrevolution och en mängd svenska entreprenörer. Avreglerade marknader försköt makten från staten och byråkrater till individer och entreprenörer. Sverige tog raska steg i en omvandling från stelnad industrination till framsynt it-nation. Ibland gick det lite väl fort, somligt borde vi ha förvaltat bättre, men ur den skogsbrandsliknande krisen växte trots allt ny grönska upp.

Annons

2023 är det inte fotbollsherrarna som står för optimismen. De stora lagidrotterna har på herrsidan utvecklats åt ett håll med extremt mycket pengar och fokus på enskilda individer. Hockeyns Tre kronor har numera långt ifrån samma glans som förr – varken spelare eller åskådare verkar riktigt tända på landslagsidén.

I damidrotten lever ännu den samlande nationskraften kvar. Även här har fotbollen utvecklats i riktning mot proffskontrakt och den svenska toppligan har allt svårare att konkurrera med utländska ligor. Kanske kan man hävda att damfotbollen på den fronten är någonstans där herrfotbollen var för 30 år sedan. Men fortfarande är det uppenbart att stoltheten för att representera nationen lever, och den gör det för spelare med varierande bakgrund. Det nya Sverige när det är som bäst ställs på plan.

Kanske kan ett Sverige som 2023 är hårt prövat på så många andra sätt än Sverige 1994 finna en ny form av energi i framgångarna för fotbollslandslaget i Australien och Nya Zeeland? Mot Japan blev det tydligt att det är en egen spelidé och viljan att vara konstruktiv som ger mest tillbaka. När fotbollen är som bäst visar den att individen lyfts av laget och att laget lyfts av individen. Det gäller att ta vara på möjligheten att få vara på samma plan som den sticker ut extra och det gäller samtidigt att inse att utan vattenbärarna kommer inte stjärnorna att nå ända fram.

Förhoppningsvis kan fotbollsframgångarna för de svenska damerna medverka till att ge fler en positiv känsla för nationen Sverige, att landet står för något gott som är värt att försvara. Om det är splittring och en syn på att antingen är man förtryckt eller privilegierad som råder så kan en idrottslig lagframgång bidra till den omvända känslan.

Heja Sverige!

Annons
Annons
Annons
Annons