Annons
Ledare

Sverige måste ha plan för IS-krigare

Förra veckan dödades minst 235 personer när terrorister, förmodligen anhängare av Islamiska staten, attackerade en moské på Sinaihalvön i Egypten. Att terrorgruppen kommer att intensifiera sina terroraktioner, både i Mellanöstern och i Europa, är troligt.
Ledare • Publicerad 28 november 2017 • Uppdaterad 30 november 2017
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Bekämpar IS. Irakiska soldater firar seger över Islamiska staten. Nordväst om Bagdad, Irak, fredag 17 november.
Bekämpar IS. Irakiska soldater firar seger över Islamiska staten. Nordväst om Bagdad, Irak, fredag 17 november.Foto: Osama Sami

Förra veckan dödades minst 235 personer när terrorister, förmodligen anhängare av Islamiska staten, attackerade en moské på Sinaihalvön i Egypten. Att terrorgruppen kommer att intensifiera sina terroraktioner, både i Mellanöstern och i Europa, är troligt.

Islamiska staten förlorar mark. Mycket tyder på att kriget så gott som är över. Att den sunniextremistiska terrororganisationen upplever sig besegrad blev tydligt redan i somras, då IS sprängde den moské i Mosul, norra Irak, där man utropade ”kalifatet” år 2014. I mitten av oktober lyckades den kurdisk-arabiska alliansen SDF besegra IS i dess självutnämnda huvudstad Raqqa i Syrien, som intogs för tre år sedan.

Annons

I dag kontrollerar IS-krigarna knappt en tiondel av det territorium de styrde över när de var som störst.

Att Islamiska staten, vars ohämmade våldskapital och ondska slagit världen med förskräckelse under de senaste åren, är på reträtt är givetvis en seger. Men att IS förlorat territorium betyder på intet sätt att terrorgruppens verk kan läggas till handlingarna för historiska brott mot mänskligheten.

De infekterade konflikterna i Mellanöstern kommer att fortgå under överskådlig framtid, om än skifta form efter IS fall. Men även Europa kommer att påverkas av att Islamiska staten tappat sitt geografiska territorium. Europeiska ledare måste vara väl förberedda för hämndaktioner på europeisk mark.

Enligt den amerikanska tankesmedjan Soufan Center är minst 5 600 IS-krigare med hemvist i Västeuropa tillbaka i de länder där de har medborgarskap. I september i fjol har 106 av de cirka 300 personer som rest för att kriga med IS återvänt till Sverige. I takt med att kalifatet faller samman lär den siffran ticka stadigt uppåt.

Vad är då planen? De IS-terrorister som återvänder till Sverige har upplevt, och bidragit till, grova brott som mord, våldtäkt och etnisk rensning. Dessa människor utgör en fara för samhället. Ändå saknar Sverige en genomtänkt strategi för att hantera återvändarna. Trots återkommande kritik, bland annat från terrorforskaren Magnus Ranstorp, är regeringen för passiv. Kommunerna har inte kompetens nog att hantera återvändande och åtal läggs ner.

Det duger inte. Sverige behöver en sammanhållen strategi för att hantera återvändande terrorister. Ingen som återvänder från Syrien eller Irak ska gå under radarn. Alla som landar på Arlanda eller Landvetter måste noga analyseras och följas upp, både med sociala insatser men också genom att rättsstaten utreder eventuella brottsmisstankar. Detta måste göras systematiskt. Därtill behövs ett nationellt resursteam som arbetar i områden med utbredd radikalisering.

Nyligen blev en dansk återvändande IS-krigare med dubbla medborgarskap fråntaget sitt danska pass. Moderaterna vill införa en liknande lagstiftning i Sverige. I dag är det inte möjligt att dra in medborgarskap.

Det är en drastisk åtgärd. Men det måste vägas mot det hot som IS-terroristerna medför. Att Sverige kommer att drabbas av fler terrordåd framöver är knappast en högoddsare.

Karin Pihl
Annons
Annons
Annons
Annons