Annons
Ledare

Sverige behöver fler invandrare

”Därför måste Sverige bli världens mest attraktiva invandrarland”. Det är möjligt att rubriken till en av huvudpunkterna på torsdagens program för Tillväxtdagarna i Malmö uppfattas som kontroversiell. Det borde den inte göra.
Ledare • Publicerad 4 maj 2012
Välkomna.Arkiv: Anders wiklund 2001
Välkomna.Arkiv: Anders wiklund 2001Foto: 

Utgångspunkten är självklar: på en globaliserad arbetsmarknad måste Sverige klara av att dels behålla många av de egna talangerna på hemmaplan, dels attrahera människor från andra länder.

Sylvia Schwaag-Serger, internationell strateg på innovationsmyndigheten Vinnova, uttryckte det med att dagens unga talanger i länder som Brasilien, Indien och Kina söker sig till USA för att få den bästa utbildningen, därefter gärna jobbar i sitt snabbväxande hemland och möjligen som livets efterrätt kan tänka sig att njuta pensionärstillvaron i Europa.

Annons

Det är en grov karikatyr som tyvärr bär en hel del sanning med sig. Europa som helhet är inte längre framtidsdrömmarnas världsdel för de mest högutbildade och kreativa människorna i världen. Skyddade jobb för de etablerade, höga trösklar in på arbetsmarknaden för ungdomar och invandrare, och en i delar föråldrad industristruktur lockar inte.

Sverige har en betydligt bättre position än många länder i Sydeuropa, på grund av att vi både genomgått ett ekonomiskt stålbad och utsatt oss för hård internationell konkurrens. De stora exportindustrierna klarar sig väl. Men när det kommer till utveckling av nya företag och innovationer är det svårare. Det saknas inte moderna lyckade exempel på svenska teknikinnovationer som blivit internationella succéer – musiktjänsten Spotify är ett sådant.  

Men om det förr byggdes fabriker och skapades industrikluster kring svenska industriella produkter så är dagens företag enkla att flytta, och människorna som sitter på det viktiga intellektuella kapitalet kan röra sig fritt. Det är kring detta, humankapitalet, som dagens och morgondagens fajt står. När Sverige inte är tillräckligt attraktivt – det må gälla livsstil, skattenivå, miljö eller forskningsnivå – då försvinner talangerna härifrån och inga nya kommer hit.

För den namnkunniga panelen i Malmö dominerade detta perspektiv, att utveckla Sverige som attraktiv kunskapsnation, att behålla och attrahera skarpa hjärnor, entreprenörer och välutbildade.

Sverige måste stå högt i kurs för människor som ska placera sig och sitt humankapital. Annars får vi inte den ekonomiska tillväxt som är nödvändig för att klara morgondagens välfärd.

Att vara ett invandringsland är positivt: framgångsrika länder lockar, länder på tillbakagång skjuter människor ifrån sig.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons