unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Sverige är inte USA

Donald Trump drev på sina supportrar till en attack mot demokratins hjärta. Vladimir Putin och Xi Jinping kan se sig stärkta. I Sverige bör vi avstå från att använda Trump till att öka motsättningarna.
Parlamentet i USA, Kapitolium under attack.
Parlamentet i USA, Kapitolium under attack.
Foto: Jose Luis Magana
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

Stormningen av Kapitolium i Washington DC sätter en lika obehaglig som talande slutpunkt på Donald Trumps presidentskap. Bilden ges av ett USA som inte kan skydda sig självt, inte ens från den egna presidenten. Deltagarna i stormningen var i hög grad upptagna med att fotografera sig själva, som om de såg sig som något slags skådespelare i en urspårad lajv, snarare än som gärningsmän i en politisk attack. Absurda och våldsamma filmer spreds via sociala medier.

På vilket sätt majoritets-USA, i bemärkelsen alla fredliga människor, ska återhämta sig återstår att se. Det senaste året har bjudit på upplopp och våld från olika grupper i flera amerikanska städer. I bästa fall utgör onsdagens attack mot Kapitolium ett slags botten att ta avstamp från. Det är självfallet en angelägenhet för alla medborgare i det stora landet i väster att återupprätta nationen.

Om det finns några vinnare i världen är det demokratins fiender, de auktoritära ledarna och diktatorerna. För Rysslands Vladimir Putin och Kinas Xi Jinping blir denna skändning av parlamentet ett tydligt propagandaexempel på att den amerikanska samhällsmodellen inte fungerar. För Europa är USA:s försvagade position på den globala arenan ett rejält varningsskott. Det demokratiska Europa måste i högre grad bygga sin egen säkerhet och hantera sina förhållanden till Ryssland och Kina. För Sverige och Norden borde det leda till slutsatsen att vi inte har råd med oenighet utan måste försöka att stärka gemenskapen på alla sätt.

Sverige som enskilt land har gamla och starka band till USA. Fascinationen hos svenskar är stor för det amerikanska. Men vi ska inte förledas att tro att USA är Sverige. Svårigheterna att analysera amerikansk politik från svensk horisont är stora nog, att ge sig på att från Sverige analysera svensk politik genom amerikansk lins blir rejält suddigt. Därför kan man med fördel avstå.

Det finns däremot en generell nygammal lärdom att dra från den amerikanska utvecklingen under Trump. Att respektera oppositionen, att erkänna den som demokratiskt legitim och att överlämna makten om medborgarna direkt eller indirekt via ett parlament väljer så, är vad som präglar en väl fungerande demokrati och något som skiljer demokrater från icke-demokrater. Donald Trump klarade inte av det.

Den som vill klara av det Donald Trump inte gjorde, undviker att utmåla den egna huvudmotståndaren som ett direkt hot mot demokratin, som gör sig redo att styra medierna och är beredd att rigga och stjäla val. Den som använder sig av sådana argument om motståndarna måste ha väldigt torrt på fötterna, annars gör man sig själv till en Donald Trump.

De politiker som inte försöker använda attacken i Washington DC för att misstänkliggöra den politiska oppositionen i Sverige ska framhållas. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) uttryckte det väl på Twitter: ”Vi är inte USA. Vi har vår egen politiska kultur och tradition. Låt oss inspireras av svensk 1900-talshistoria. Av den kompromisskultur som skapat ett av världens mest fredliga och anständiga samhällen. Reform istället revolution. Kompromiss istället för konfrontationspolitik.” ”Respekt och förståelse för motståndaren istället för polarisering. Så kan vi undvika att hamna där USA är idag.”

Ardalan Shekarabi har rätt i sitt budskap. Demokrati behöver förvisso inte innebära kompromiss i varje läge och verbal konfrontation är en del av den. Men allt det förutsätter att bägge parter respekterar och litar på varandras demokratiska instinkter.

Läs mer