Annons
Ledare

Svåra problem har inga enkla lösningar

”De bara säger nej till allt.” Så sammanfattade Finlands centerpartistiska statsminister Mari Kiviniemi det populistiska partiet Sannfinländarna när hon intervjuades i radions Lördagsintervju i P1.
Ledare • Publicerad 11 april 2011
Finsk populist. Timo Soini, partiledare för Sannfinnländarna.
Finsk populist. Timo Soini, partiledare för Sannfinnländarna.Foto: 

Nu på söndag är det riksdagsval i Finland och med anledning av det intervjuades den finska statsministern. Valet har hittills kretsat mycket kring det nationalistiska partiet Sannfinländarna som har jämförts med andra nordiska högerpopulistiska partier som Sverigedemokraterna, Dansk Folkeparti och Fremskrittspartiet i Norge.

Det finns flera likheter mellan Sverige­demokraterna och Sannfinländarna men partiets ledare Timo Soini vill ändå inte förknippas med sin svenska motsvarighet.

Annons

Det går att göra jämförelser mellan svensk och finsk inrikespolitik men det är en stor skillnad som sticker ut. Sverige har vid de två senaste valen dominerats av en utpräglad block­politik. Så är det inte i Finland där man har en lång tradition av koalitioner mellan olika partier. I centrum finns de tre stora partierna, Centern, Socialdemokraterna och Samlingspartiet, som är Finlands motsvarighet till Moderaterna. I riksdagen finns ytterligare en handfull mindre partier.

De politiska koalitionerna har pendlat liksom statsministerposterna som främst gått till Centern och Socialdemokraterna.

Enligt flertalet opinionsundersökningar som genomförts är något nytt på väg att hända i söndagens val. Sannfinländarna som vid förra valet fick 4,1 procent tippas nu få mellan 16 och 18 procent. Det talas allt mer om att partiet kan komma att ingå i den framtida regeringen. Flertalet av de andra partierna stänger i alla fall inte dörren för en sådan möjlighet.

Det finns flera anledningar till varför Sannfinländarna har stora framgångar i opinionen. Partiet gör allt för att vinna politiska poänger på den pågående krisen inom EU och eurosamarbetet och vill därför byta ut euron mot mark. Andra profilfrågor är att minska på den redan låga invandringen till Finland och avskaffa den obligatoriska svenskundervisningen i skolan.

Den kanske viktigaste förklaringen till partiets framgångar finns nog i det politiska samförståndet som finns från höger till vänster inom finsk politik. Många väljare ser inga alternativ i politiken och genom att framstå som motståndare till etablissemanget vinner Sannfinländarna många frustrerade väljares sympatier. Vid förra valet låg valdeltagandet på drygt två tredjedelar vilket ska jämföras med lite över 80 procent som röstade i Sverige vid det senaste valet.

Men politik bygger inte på att bara säga nej. Skulle Sannfinländarna hamna i regeringsställning kan baksmällan bli tuff för partiet när man måste ta ansvar för sin politik.

Då blir det uppenbart att det inte finns några enkla svar på svåra problem. Det är en lärdom som både finska och svenska väljare bör ta till sig.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons