Annons
Ledare

Superhöga skatter – återkomsten

Säg farväl till tiden då svensken fick behålla lite mer av sin lön.
Ledare • Publicerad 7 oktober 2014

Nu är skattehöjningar återigen svaret på alla frågor.

MP och S kom i veckan överens om att föreslå höjd skatt för dem som tjänar 50 000 kronor i månaden. För dem med en lön på över 123 000 kronor försvinner jobbskatteavdraget helt.

Annons

I de flestas öron låter detta som ett harmlöst ingrepp i folks plånböcker; 50 000 kronor är långt över vad de flesta av oss tjänar.

Men skattehöjningarna stannar inte vid 50 000, utan berör fler. Även de som tjänar cirka 36 000 kronor ska få en höjning via statlig inkomstskatt. Och med tanke på att genomsnittslönen i Sverige var 30 600 kronor (Medlingsinstitutet 2013) är det därmed många som drabbas.

Dessutom höjs enligt förslagen arbetsgivaravgiften för dem som är över 65 år, och lättnaderna för dem under 26 år tas bort.

Detta är dock bara början! ”Det här är de skatter vi kunnat komma överens om för 2015. Sedan kommer det om mer skatter under mandatperioden, lovade biträdande finansminister Per Bolund (MP). (Ekot 6/10)

Om förslaget om skattehöjningar verkligen kommer att gå igenom är inte säkert. Beslut om budgeten fattas först i december, och även med V:s support räcker inte mandaten till för att få majoritet i riksdagen. De rödgröna har 159 mandat, Alliansen 141 och SD 49. Hur SD agerar vet man aldrig.

Vänsterpartiet borde ställa upp – partiet har utlovat skattehöjningar för alla som tjänar över 30 000 kronor. Men allt kan hända.

De nya intäkterna till statskassan ska gå till jobben, skolan, miljön och klimatet, säger finansminister Magdalena Andersson (S). Men höjda skatter riskerar att kosta mer än det smakar om det lönar sig mindre att arbeta och blir dyrare att anställa.

Sådana praktiska realiteter verkar dock inte bekymra de röda. Höga skatter är ideologi. Din plånbok är deras nu.

Carolin Dahlman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons