Annons
Ledare

Stoppa uppfostringsmyndigheterna

Att betala skatt för att förhoppningsvis få skola och vård är okej. Att betala skatt för att bli uppfostrad av staten är att tvingas köpa linjalen man blir slagen på fingrarna med.
Ledare • Publicerad 4 december 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Skötsamma medborgare.
Skötsamma medborgare.Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Livsmedelsverket för just nu en kampanj mot kött och det som myndigheten kallar ”köttnormen”. Verket tar till sig en politisk, ideologisk vokabulär. Myndigheten lyckas i en enda tweet klicka i flera boxar för att kvalificera till eliten i skattefinansierad korrekthetsuppfostran: ”Män och killar äter mest kött, det är varken bra för hälsan och miljön. Hur kan köttnormen ändras? Man behöver inte äta mycket kött för att vara manlig eller bygga muskler?”

Det är en pungspark mot män, en klimatspark mot köttätande allmänhet och en nedåtspark mot påstådda normer som folket lagt på sig själv mot storebrors bättre vetande.

Annons

Det bättre vetandet står aktivistmyndigheterna för. Och som akrylamid på chipsen använder Livsmedelsverket dessutom sina politiskt tilldelade medel för att opinionsbilda mot politiker. I en uppföljande tweet från Livsmedelsverket heter det: ”Nuvarande köttkonsumtion behöver halveras. Hur? Lägg inte allt på konsumenterna, behövs politiska beslut och en livsmedelsbransch som tar mer ansvar för hållbart utbud, säger Elin Röös, forskare på SLU.”

Det låter som att Livsmedelsverket – och det statliga Sveriges lantbruksuniversitet –förespråkar politiska beslut för att lägga sig i vad medborgarna har på tallriken. Myndigheten missar en väsentlig sak: Av sådant pillande i människors liv blir det ett auktoritärt skitsamhälle.

Dessutom är budskapen baserade mer på känslor än på evidens. Att hävda att ”kött” inte är bra för hälsan är ungefär lika klokt som att hävda att ”mat” eller ”dryck” inte är bra för hälsan. Samma gäller den påstådda självklara negativa kopplingen mellan ”kött” och ”miljö”.

Livsmedelsverket är inte ensamt om att ägna sig åt aktivism och medborgaruppfostran med medborgarnas slantar. Det är helsnurrigt och demokratividrigt. Det är ett gammalt svenskt fenomen som tyvärr aldrig tycks få något slut. Systembolaget opinionsbildar för sitt eget monopol, Arbetsmiljöverket gör företagare till halvskurkar som måste uppfostras till att sätta människor före pengar, Försäkringskassan talar om hur familjen bör använda föräldraförsäkringen för att bli jämställd.

Myndigheter ska vara opartiska och sakliga. Informationsuppdraget finns där, men måste utgå från en försiktighetsprincip. Skatteverket kan gärna tala om hur man ska betala skatt och se till att det är lätt att följa skattelagstiftningen. Däremot ska Skatteverket inte tala om att det är bra att betala skatt. Ibland vore det onekligen bättre om man slapp, vilket Livsmedelsverket har bevisat med all önskvärd tydlighet.

Som Torgny Lindgren en gång skaldade i Hummelhonung: ”Vad är man utan fläsket? Ett liv utan fläsket, det är icke ett människovärdigt liv.”

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons