Ledare

Stoppa Putins dubbelspel

Nedskjutningen av det malaysiska flygplanet riktar världens fokus mot kriget i östra Ukraina.
Ledare • Publicerad 19 juli 2014
Vrakdelar från det nedskjutna planet.
Vrakdelar från det nedskjutna planet.Foto: Foto: Dmitry Lovetsky

På torsdagen kraschade Malaysian Airlines plan MH17 i ett område kontrollerat av pro-ryska rebeller i östra Ukraina. Totalt uppges 298 personer ha varit ombord, däribland framstående aids-forskare som var på väg till en konferens i Australien. Flygkraschen slår rakt mot Europa i och med att det utgick från Holland.

Allt tyder på att flygplanet sköts ner av en missil som avlossats från marken. Det krävs en mycket avancerade vapensystem för att lyckas med det; flygplanet fanns på 10 000 meters höjd.

Flygkraschen sätter nu världens fokus på kriget i östra Ukraina. Risken finns att konflikten mellan regeringen i Kiev och de ryska separatisterna i östra Ukraina trappas upp ännu mer efter de senaste veckornas eskalering.

Beskyllningar om vem som bär ansvaret för flygkraschen har varit många. USA uppger sig ha bevis för att planet sköts ned av ryska separatister medan Ryssland hävdar att Ukrainska regeringen ligger bakom. Mycket pekar dock på att separatisterna skjutit ned planet, kanske av misstag.

Det viktiga är nu att en internationell oberoende undersökning kan göras av flygvraket för att med säkerhet fastställa orsaken till flygkatastrofen.

Oavsett vem som är skyldig har Rysslands president Vladimir Putin en stor skuld i att ha underblåst konflikten i östra Ukraina. Han ensam kan stoppa flödet av pengar och vapen till de ryska separatisterna.

Putin ska inte längre kunna spela dubbelt där han å ena sidan vill bedriva handel över nationsgränserna och å andra sidan bryter mot folkrätten. En sådan världsordning får aldrig accepteras.

Krigsbrott begås på båda sidor i ett krig. Den största faran nu är att ju längre konflikten pågår desto djupare blir såren. Omvärlden, framför allt EU och USA, måste nu sätta rejäl press på Ryssland så att kriget stoppas. En upptrappning av de ekonomiska sanktionerna är ett första steg.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.