Annons
Ledare

Petter Birgersson: Stoppa penningregnet över Ibn Rushd

Det muslimska studieförbundet Ibn Rushd har minimala medlemsintäkter men enorma bidrag från stat, regioner och kommuner. Då får det inte finnas minsta tvivel om verksamhetens positiva inverkan på samhället.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 13 december 2023
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Skattepengar ramlar ner över Ibn Rushd.
Skattepengar ramlar ner över Ibn Rushd.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det konstateras i Folkbildningsrådets utredning att det i den i undervisningssammanhang använda skriften ”The Upbringing of Children in Islam” hävdas att homosexualitet är en synd och att otrohet ska straffas genom stympning. Här återfinns också avsnitt som bygger på antisemitiska konspirationsteorier. En annan publikation ”Islamic laws” behandlar ämnet barnäktenskap utan att ta avstånd från det. Allt enligt Folkbildningsrådet.

Annons

Därför ska Ibn Rusdh betala tillbaka stöd på 146 900 kronor och återkomma med en åtgärdsplan, enligt Folkbildningsrådet.

De pengarna är småsmulor i förhållande till vad Ibn Rushd genom åren fått av stat, regioner och kommuner. Av förbundets årsberättelse framkommer att det 2021 erhöll medlemsavgifter på mycket måttliga 7 500 kronor medan det i kolumnen ”bidrag och övriga intäkter” redovisas 50,4 miljoner kronor. Det är bidrag från alla nivåer. Bara Malmö kommun har beslutat att ge Ibn Rushd 1,8 miljoner kronor, enligt beslutet för att arrangera i tre år arrangera Eid-festivalen i Folkets park i Malmö (SVT 12/12).

Det är alltså inte en medlemsdriven organisation, det är organisation driven av skattebetalarna, på olika nivåer. Hur mycket av ”civilsamhälle” som återstår i det finns all anledning att fråga sig.

Ibn Rushd har många gånger ifrågasatts för sin verksamhet. I en stor granskning i Göteborg konstaterades att löner inte redovisats för Skatteverket och ersättningar tagit emot för studiecirklar som aldrig ägt rum (SVT 11/12 2020).

Terrorforskaren Magnus Ranstorp har beskrivit Ibn Rushd som en verksamhet med kopplingar till Muslimska brödraskapet, en typ av anklagelser förbundet hela tiden slagit i från sig (Expressen 1/10 2020). I SVT':s Uppdrag granskning 2022 granskades hur så kallade njutningsäktenskap sanktionerades av ett medlemsförbund i Ibn Rushd, Islamiska shiasamfunden. Det ledde till att det senare förbundet lämnade Ibn Rusdh.

Läser man Folkbildningsrådets rapport kan man konstatera att det i sin granskning visar stort tålamod med Ibn Rushd. Till stora delar köper Folkbildningsrådet Ibn Rusdhs förklaringar, och ger inte heller bakläxa i den del som gäller vad som framkommit i Uppdrag granskning. Det är en mycket mild reprimand som delas ut. Folkbildningsrådet är både studieförbundens utbetalande och självgranskande organ – i sig en anmärkningsvärd kombination. Rådet fick 2022 kritik av Riksrevisionen för ”att det finns brister i alla led, och att den omfattande kontrollapparat som Folkbildningsrådet och studieförbunden har utvecklat fortfarande inte är tillräcklig.”

Sveriges skattebetalare har mycket akuta uppgifter att betala för. Dit hör inte verksamheter som får ägna stor del av sin energi åt att förklara varför extrema värderingar letar sig in och förmedlas i det som går under beteckningen ”folkbildning”.

Annons
Annons
Annons
Annons