Stöd som stjälper
En hel bransch har tittat nervöst efter presstödsutredningen. Det är den som ska avgöra framtiden för Sveriges dagstidningar. Eller är det?
Politiskt är enigheten i presstödskommittén total, bortsett från att SD inte har haft någon representant. En debattartikel undertecknad av riksdagsledamöter från Vänsterpartiet till Moderaterna publicerades i Svensk Dagbladet (Brännpunkt 11/9). Valet av tidning kan tyckas givet: SvD tar emot mest presstöd av alla, drygt 53,7 miljoner kronor i år.
Intressantare är dock att utredningens partioberoende experter sågar förslaget. Ordförande Hans-Gunnar Axberger är kritisk till att bidragen riktar sig enbart till andratidningar och inte i tillräcklig utsträckning tar hänsyn till moderna mediekanaler. Axberger vill också ha ett krav på demokratibestämmelse för att en tidning ska komma i fråga för stöd.
Till vissa delar är utredning okontroversiell. Att avskaffa reklamskatten för pressen och att införa enhetlig moms oavsett distributionsform hör dit.
Per Bill (M) hävdar att det inte handlar om stöd till en bransch utan om stöd till ”kunskapsbrunnar”. Det är poetiskt uttryck. Likafullt gäller att kunskapsbrunnarna är grävda i en myllrande marknad. Det som gäller för allt annat statligt stöd gäller också här: det kommer att snedvrida marknaden, påverka utvecklingen av nya produkter och skapa ett beroende av politiska beslut. Det nya stödet ska gälla från 2017. Möjligen har kommittén missat att det för många tidningsföretag är väldigt långt bort – överlevnadskampen pågår här och nu.
Presstödets främsta inriktning har varit att rädda svaga andratidningar. Ofta är det socialdemokratiska tidningar som fått stöd för att överleva. Men störst mottagare av stöd är moderata Svenska Dagbladet och centerpartistiska Skånska Dagbladet. Skånskan, som också står bakom Norra Skåne, har fått högt stöd för att centralredaktionen placerats i Malmö. Med det nya presstödet förändras förutsättningarna och Skånskans presstöd skärs ner drastiskt från 40 miljoner kronor till 20 miljoner.
Skånskans ledning menar att nyordningen gör att huvuddelen av presstödet kommer att gå till stora mediebolag. Så kan exempelvis norska Schibsted räkna hem över 50 miljoner kronor i stöd för Svenska Dagbladet. Även huvudägaren till Skånemedia, Gota Media, äger andratidningar som får presstöd.
En levande demokrati kräver levande journalistik. Där journalistiken retirerar öppnas dörrar för maktmissbruk. I den bästa av världar borde journalistiken finansieras av medborgare som finner den tillräckligt relevant och av annonsörer som vill nå ut med sitt budskap. I praktiken kan det dock vara så att någon form av public service-finansiering blir nödvändig för att rädda lokalbevakningen i Sverige. Den bör då få en utformning som är teknik- och konkurrensneutral. Politikerna i presskommittén är överens. Möjligen är det i sig ett varningens tecken om att ingen av dem tänkt tillräckligt långt.