Annons
Ledare

Stilla regerar Reinfeldt

Alliansen är det enda regeringsalternativet, men det räcker inte om man vill vinna nästa val.
Ledare • Publicerad 14 juni 2012
Statsministern och vikarien. Foto: Claudio Bresciani
Statsministern och vikarien. Foto: Claudio BrescianiFoto: Claudio Bresciani

Än är det långt kvar till nästa val, vilket var tydligt under onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Den hettade inte riktigt till. Alliansens partiledare pekade på att det ekonomiska läget i Sverige är bra trots kriser i omvärlden medan samtliga oppositionsförespråkare målade med mörka färger.

Den viktigaste debatten utspelades mellan statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg, som företrädde partiet då Stefan Löfven inte har en riksdagsplats.

Annons

Damberg konstaterade att resultaten i den svenska skolan sjunker och att något måste göras åt det. S vill därför införa en obligatorisk sommarskola för alla som inte når grundskolans mål. Mikael Damberg menade också att regeringen prioriterar sänkt restaurangmoms framför satsningar på skolan.

Reinfeldt svarade att man gjort historiskt stora satsningar på skolan men att det tar tid innan man ser effekten av dessa. Den sänkta momsen försvarade han med att ”det är jobb som är motorn som kan finansiera skolan”. Det visar i all sin tydlighet hur viktig en hög sysselsättning är för att upprätthålla välfärden i Sverige.

Det lilla förslag som Socialdemokraterna presenterade rymmer mycket av partiets politik. Erfarenheter har visat att det är bra med sommarskola då elever som inte klarat sina ämnen ges ytterligare en chans. Men sommarskolan ska inte vara obligatorisk eftersom det tar fokus från den verkliga utmaningen, att förbättra själva grundskolan.

Det är ett typiskt socialdemokratiskt förslag där man vill lösa ett problem i en välfärdsverksamhet genom att ha mer av denna istället för att göra något åt själva innehållet. Klarar inte eleverna målen i skolan? Ja men då får de gå längre i skolan. Får inte ungdomarna arbete? Ja men då ska de ha mer utbildning.

Det är fel väg att gå eftersom en sådan politik inte ställer några krav på att välfärden måste bli bättre eller att de gemensamma resurserna ska utnyttjas på bästa sätt. Mer av allt, brukar Fredrik Reinfeldt träffsäkert kalla den sortens politik.

Fredrik Reinfeldt påpekade i slutet av debatten i en replik till vänsterledaren Jonas Sjöstedt att alliansregeringen för en pragmatisk politik medan de övriga fyra oppositionspartierna vill ha makt men inte vill dela den med någon annan.

Så är läget i svensk politik, vi har en regering som inte har egen majoritet i riksdagen och därför inte kan lägga alla de skarpa förslag man hade velat. Man tvingas vara pragmatisk. Men framför allt finns det inget regeringsalternativ. Den samlade oppositionen är mer splittrad än någonsin.

För alliansregeringen gäller att börja röra sig framåt och bli mer offensiva. Val vinns inte stilla­stående.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons