Annons
Ledare

Starkt M mot ett svagt S

M går till val i regionvalet på konkreta förslag medan S är svagare än på mycket länge.
Ledare • Publicerad 21 augusti 2014
Förebilder.
Förebilder.Foto: 

På Centralsjukhuset i Kristianstad finns sedan knappt två år Diagnostiskt centrum dit vårdcentraler kan remittera patienter för få en snabbare diagnos vid misstanke om cancer.

Projektet som är unikt i Sverige presenterades på ett seminarium i Almedalen tidigare i sommar och har varit mycket framgångsrikt. På seminariet fick regionrådet Stefan Lamme (M), den högst ansvarige politikern i Skåne för den offentliga sjukvården, en fråga från publiken av förre landshövdingen Bengt Holgersson om varför han som politiker inte verkar för projektet införs snabbare på andra ställen. Holgersson fick inget tydligt svar av Lamme.

Annons

Ett konkret svar på frågan svar presenterades i går när Moderaterna i Skåne lanserade sitt valmanifest inför landstingsvalet i regionen. Som ett av sina vallöften vill partiet införa en så kallad cancermiljard som ska gå till en bättre cancersjukvård. En del av pengarna vill partiet satsa på fler diagnostiska centrum vid akutsjukhusen i Skåne. Det är välkommet.

Genom att snabbt skala upp framgångsrika projekt kan sjukvården utvecklas och nya behandlingsmetoder etableras. Det är så landstingspolitik kan göra skillnad.

Moderaternas valmanifest är omfattande och innehåller en rad andra förslag på hur sjukvården ska utvecklas. Det är också symptomatiskt för Moderaterna och de övriga partierna i Femklövern som styrt i åtta år; de går till val på hur de vill förbättra en redan bra sjukvård.

Den omvända situationen gäller för oppositionen och då framför allt Socialdemokraterna. Partiet gör allt för att visa att den skånska sjukvården har havererat och vad som behöver göras för att rätta till det. Det som överraskar är att Socialdemokraterna med sitt affischnamn Henrik Fritzon inte har mer konkreta förslag på en bättre sjukvård mer än att det ska anställas mer personal och att det ska införas fler vårdplatser.

Sjukvården är i ständig utveckling. Den behandling som förr tog sex dagar kan i dag ta två dagar. Det sker alltså en ständig förbättring och effektivisering av vården. Det tycks Socialdemokraterna helt ha missat.

Skulle de borgerliga partierna och Miljöpartiet lyckas hålla ihop och få ett förnyat förtroende finns det mycket på pekar på att Skåne han fortsätta utvecklas i positiv riktning med en bättre sjukvård, fler vårdval och en region som blir mer integrerad med en utökad kollektivtrafik.

I åtta år har Socialdemokraterna varit i opposition i Skåne. Att inte prestera mer inför regionvalet visar hur försvagat partiet är. För ett traditionellt maktparti kostar det på att inte ha makten. Svag, svagare, svagast. Så kan utvecklingen för Socialdemokraterna i Skåne beskrivas.

Detta medan Femklövern med Moderaterna i spetsen med ett stort självförtroende tar sig an de utmaningar som Region Skåne står inför.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons