Annons
Ledare

Stärk Tullen och minska skjutningarna

De illegala vapnen måste portas.
Ledare • Publicerad 6 juli 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Foto: Johan Nilsson/TT

Den senaste veckorna har vi kunnat läsa många rubriker om dödligt våld. Det skjuts inte bara i storstädernas utanförskapsområden, utan även i mellanstora städer som Helsingborg, Örebro och Eskilstuna. Dödandet drabbar främst kriminella. Men det finns allt fler exempel på oskyldiga som kommit emellan.

Alla politiker tävlar om att sätta hårt mot hårt mot skjutningarna. I varje fall pratar de om det. I praktiken är det svårare. Vapenlagen skärptes vid årsskiftet, vilket gör det lättare att häkta personer, men det räcker inte för att stoppa kriminaliteten.

Annons

I veckan lämnade den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt (M), ordförande i Trygghetskommissionen som tillsatts av branschorganisationen Svensk försäkring, ett nytt förslag. Reinfeldt kallar modellen AMP, affärs- och medborgarplats, och innebär att särskilda ”områdesansvariga” anställs för att vara en motvikt mot ungdomsgängen på gatan.

Denna typ av ”mjuka” förslag är bra för att stävja småbus som snatterier och fortkörning på mopeder. Att sätta stopp för lättare ungdomskriminalitet är en viktig förebyggande åtgärd. Men när det gäller skjutningar med automatgevär vore det dock farligt att låta personer utan rätt att bära vapen handskas med det.

För att förebygga skjutningarna måste man stoppa flödet av de vapen som dödar och det knark som ofta är orsaken till gängkonflikterna.

I dag är det ingen som vet hur många illegala skjutvapen som finns i Sverige. De öppna gränserna inom Europa gör dessvärre att vapen kan flöda relativt fritt mellan länderna. Det samma gäller droger.

Tullen måste helt enkelt stärkas. Polisen måste backa upp Tullen oftare. Det måste till ökade resurser, så att fler stickkontroller kan göras. Färre vapen leder till färre skjutningar.

Karin Pihl
Annons
Annons
Annons
Annons