Annons
Ledare

Stärk stödet till Afghanistan

En vacker septemberdag i New York för åtta år sedan förvandlades i ett ögonblick till ett inferno. Alla vet vad som hände den 11 september 2001.
Ledare • Publicerad 12 september 2009
Svenska soldater i Afghanistan.
Svenska soldater i Afghanistan.Foto: 
Foto: 

Passagerarplanen som dödliga projektiler, skyskraporna som brann och rämnade, bråten som täckte nedre Manhattankänslan av overklighet och sårbarhet förstärkt av ett tredje plan som flögs in i försvarshögkvarteret Pentagon i Washington och ett fjärde som kraschade på ett fält i Pennsylvania.

Allt detta sitter djupt inpräntat i minnen världen över.

Annons

Nu, åtta år senare, för USA inte något krig mot terrorismen längre, och spåren av Bushadministrationens politik förskräcker. Men utmaningen från de destruktiva krafter som föraktar Västvärlden och det moderna samhället finns där alltjämt. Ytterst är det en global kamp om idéer. Den förs överallt.

Men den har också sina slagfält och offer. Det handlar då inte främst om terrordåd i metropoler som New York, London och Madrid. Snarare rör det sig om instabilitet, oro och angrepp i fattigare delar av världen.

Världens blickar riktades mot Afghanistan efter terrorattackerna mot USA. Efter invasionen i oktober 2001 fördrevs talibanerna från makten i Kabul. Men i många länder är det en svår utmaning att hålla opinionen för engagemanget för återuppbyggnaden av landet uppe.

Det finns de som lockas av enkla lösningar. Som tror att det verkliga problemet är USA:s och Natos närvaro i landet och som därför vill avsluta den.

I Tyskland går vänsterpartiet Die Linke just nu framåt i opinionen som en följd av kritiken mot Afghanistan­insatsen och här hemma vill Lars Ohlys parti ta hem de svenska soldaterna i den internationella säkerhetsstyrkan.

Men minskat engagemang från omvärlden är det sista som Afghanistan behöver. Det är i det sammanhanget viktigt att vara ännu tydligare med att ingen motsättning finns mellan civila insatser och militär närvaro. Utan säkerhet går det inte att bygga upp samhällen och utan internationell närvaro kommer säkerhetsläget att förvärras radikalt. Detta blir inte mindre sant av hemska uppgifter om civila dödsoffer orsakade av de internationella styrkorna, som flygattacken mot tankbilar i Kunduz nyligen.

Tragedier ska utredas. Har fel begåtts ska ansvariga ställas till svars. Men att döda civila av misstag och av berått mod får aldrig likställas med varandra.

I veckan som kommer möts EU:s utrikesministrar i Bryssel för att diskutera bland annat situationen i Afghanistan efter presidentvalet i augusti. Under hösten ska unionen arbeta fram en ny strategi för stödet och hjälpen till landet. Rapporterna om valfusk i presidentvalet som hölls i augusti är ett ovälkommet, om inte helst oväntat, hinder för det arbetet.

Men det visar samtidigt att det finns mycket kvar att göra innan Afghanistan kan stå på egna ben igen. Omvärldens stöd får inte tunnas ut, det måste förstärkas.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons