Annons
Ledare

Stå upp för Ukraina

När oron ökar i Ukraina är det viktigt att öka trycket på regimen i Moskva.
Ledare • Publicerad 9 april 2014
Ryska separatister i staden Donetsk.
Ryska separatister i staden Donetsk.Foto: Foto: Alexander Ermochenko

De senaste dagarnas utveckling i östra Ukraina oroar, mönstret från Krimkrisen ser ut att upprepas. I söndags intog proryska demonstranter myndighetsbyggnader i de tre städerna Donetsk, Charkiv och Lugansk och förde fram krav på att områdena ska bryta sig ur från Ukraina och anslutas till Ryssland. I Donetsk framfördes dessutom krav på en folkomröstning redan den 11 maj.

Det var till synes spontana demonstrationer. Troligast är ändå att attackerna har orkestrerats utifrån, från Moskva och Kreml.

Annons

Samtidigt står Ryssland redo utmed stora trupper utmed den ukrainska gränsen. Det är tydligt att krisen i Ukraina långt ifrån är över.

Det mesta pekar på att Putin vill destabilisera regeringen i Kiev inför presidentvalet den 25 maj. Och då måste han smida medan järnet är varmt. För den ukrainska regeringen är det en svår balansgång, man vill inte provocera i onödan med risk att starta ett krig med den stora grannen i öst.

Men nu har regeringen ändå lärt sig läxan från Krim och skickat ett antiterrorstyrka till östra Ukraina. På tisdagen greps 70 proryska demonstranter i Charkiv misstänkta för illegal verksamhet kopplad till separatism. Fler gripanden lär följa.

Moskva svarade med att trappa upp ordkriget och varnade Ukraina för inbördeskrig i landet.

Reaktionerna från EU och framför allt USA har varit starka på det som händer i östra Ukraina. Det visar på det stora allvaret. Skulle Putin i sitt nästa drag välja att gå in i Ukraina trappar han därmed upp konflikten betydligt. Trots att Ukraina inte är medlem i Nato har ändå förslag kommit på att militäralliansen ska bistå landet. Hur en sådan upptrappning slutar är det ingen som vet.

Därför är det viktigt att utöka de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland. Det är den enda lösningen på att med fredliga medel visa Putin och hans regim att det är oacceptabelt att invadera ett annat land.

Putin må för tillfället ha initiativet men på längre sikt är situationen ohållbar. I den globaliserade världen som Ryssland är en del av ska det kosta att inte respektera folkrätten. Till vem ska ryska Gazprom sälja sin gas om ingen vill köpa?

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons