Annons
Ledare

SR:s trovärdighet är skadad

En reporter på SR Ekot inledde en relation med en man som Säkerhetspolisen anser utgöra en säkerhetsrisk för riket, en man reportern också gjort reportage om. Det är något större än ett personalärende. Det handlar om Sveriges Radios trovärdighet och status som samhällsviktig institution.
Ledare • Publicerad 5 maj 2021 • Uppdaterad 6 maj 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Skyddsobjekt.
Skyddsobjekt.Foto: Christine Olsson

2019 sände Sveriges Radio Ekot en rad reportage som behandlade lagen om särskild utlänningskontroll och sex personer Säkerhetspolisen bedömt utgöra hot mot rikets säkerhet. I ett av reportagen följer reportern en av dem till polisstationen. Mannen ska egentligen utvisas men riskerar att dödas och torteras i Irak, därför går det inte. Han har dock anmälningsplikt hos polisen i Gävle fem dagar i veckan.

”I den andra delen av Ekots granskning har reportern kommit över hemligstämplade dokument som avslöjar hur processen gick till då 34-åringen klassades som ett hot mot rikets säkerhet” heter det i reportagets ingress.

Annons

Mannen är dömd för olaga hot, då han i telefonsamtal med en polis ha uttalat dödshot mot Gefle Dagblads dåvarande chefredaktör Anna Gullberg efter att tidningen granskat extremism kopplat till Gävlemoskén. Men utvisningsbeslutet gäller inte det ärendet. I reportaget nämns dock domen och det förklaras att 34-åringen förnekar, men domstolen bedömde polisen som mer trovärdig.

I huvudsak handlar radioinslaget i stället om att Säkerhetspolisen anser mannen vara säkerhetsrisk till följd av att ha försökt rekrytera ungdomar till ett islamistiskt nätverk. Reportaget frågar hur rättssäkert det är att bli bedömd som säkerhetsrisk och utvisad utan att få tal del av anklagelser och bevis. Enligt reportaget är han en mycket uppskattad idrottsledare som enligt egen utsago inte bryr sig om religion, politik eller sexuell läggning.

Ämnet är angeläget. Reportaget är klart drivet ur mannens perspektiv. Det avslutas med att reportern konstaterar: ”I våra samtal mellan intervjuerna framträder en mer sårbar person, och när jag frågar om hans treåriga son och att en framtida utvisning skulle innebära att de skildes åt, då blir NN alldeles tyst.”

Stiftelsen Doku, som granskar radikal islamism, har nu avslöjat att reportern och den intervjuade har en inlett en relation. Mannen är skriven hos reporterns mamma, men enligt Doku har han bott hemma hos reportern. Doku skriver också att reporterns mamma engagerat sig djupt i mannens fall, bland annat genom att tillskriva justitieminister Morgan Johansson och hänvisa till Ekots reportage.

I slutrepliken är gör reportern gör en bedömning av personen som blir intervjuad, han är ”sårbar” när de talar med varandra utan mikrofon. Tanken att reportaget i övrigt är färgat av en relation är svår att undvika, med tanke på det som Stiftelsen Doku har lagt fram.

I oktober lämnade reportern sitt arbete på SR Ekot, enligt Ekots chef Klas Wolf-Watz på eget initiativ, efter att redaktionsledningen i september fått vetskap om det som beskrivs som en vänskapsrelation. Enligt Klas Wolf-Watz är det hela ett personalärende.

Från sin egen redaktion fick Klas Wolf-Watz den uppenbara frågan när Ekot på onsdagsmorgonen uppmärksammade Dokus avslöjande:

Men det handlar också om trovärdighet för Sveriges Radios rapportering. Har det här förhållandet inletts under den tid vi rapporterade om det i Ekot?”

Klas Wolf- Watz svarar: ”Det jag kan säga är att vi har gått igenom de publiceringar som är relevanta i det här sammanhanget. Vi bedömer dem som fortsatt nyhetsmässigt relevanta och står bakom de publiceringarna.”

Hanteringen i en sådan här situation är extremt svår. Ekochefen har rätt i att det är ett delikat personalärende. Men det är också betydligt mer än så. Vilket också redaktionen på Ekot inser, frågan till Ekots chef visar det.

Annons

Trovärdigheten är alltid journalistikens hårdvaluta. SR Ekot hade kunnat hantera det genom att själva vara först med att rapportera om sakförhållandena. Det hade trovärdigheten vunnit på. Men i det här fallet är det extra allvarligt, eftersom det handlar om public service och en institution som har en uttalad samhällsfunktion även i kristider. Det symboliseras konkret av att radiohuset i sig är ett skyddsobjekt. Att en reporter inleder en relation med en person som bedömts som säkerhetshot mot riket är därför ytterst allvarligt. Det beskriver också riskerna som alla etablerade institutioner står inför när det gäller påverkan utifrån.

Petter Birgersson och Aftonbladets Anders Lindberg diskuterar SR:s och Ekos förtroende i P1 Morgon:

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons