Ledare

Sparka bunkern för världsklass

Räkna med spaltkilometers spekulation om Mona Sahlins efterträdare – och nästan lika många med handel och vandel hos dessa kandidater.
Ledare • Publicerad 16 november 2010

Är tv-avgiften betald? Har det rökts olagligheter? Anlitats svart hjälp i hemmet? Listan över oväsentligheter kan göras lång.

Självklart ska vi inte ha politiker som begår lagbrott – och skatten ska vara betald, annat rimmar illa med att vara socialdemokratisk ledare. Men vandel i historien betyder inte alltid dåligt ledarskap i framtiden.

Men med stor sannolikhet grävs det på varje tänkbar kandidat. Inte bara på redaktioner, utan också i motståndarläger. För om ens favoritkandidat glöms bort, finns ju alltid möjligheten till smutskastning av de uppmärksammade. Minns Mona Sahlin förra gången det begav sig, då när Ingvar Carlsson avgått och Göran Persson faktiskt valdes.

Det som då riskerar att komma i skymundan är att både politiken och resten av personerna är skyldiga till valförlusten för Socialdemokraterna.

Det finns ett bunkergäng i nästan alla partier. De som styr och ställer. De som tänker och fnular fram kommunikation och politik.

Mona Sahlin sa på söndagens pressträff att det är samma gamla ansikten som gått till val 2010 som 2006.

Men man får då inte glömma att det inte bara är samma människor på valaffischerna utan även bland dem som bestämmer vad där skulle stå. Och även om kontinuitet är bra så är maktkoncentration dåligt.

Men innan man byter tjänste­män måste en ny ledning vara på plats. Så funkar det i alla organisationer. Det innebär att Social­demokraterna inte kommer att ha något idéarbete, ingen rekryteringsprocess och den så efterfrågade ”debatten” och ”förnyelsen” får helt enkelt stå tillbaka fram till efter extrakongressen i mars 2011.

Vilket är trist, då det finns en risk att utan rimlig opposition så blir regeringen sämre än den behövt bli. Minns när Bo Lundgren ledde Moderaterna 2002. Då var oppositionen så dålig att regeringen inte utvecklades alls, och har delvis lett Socialdemokratin dit där den är i dag.

Socialdemokraterna har varit ett parti i världsklass. De har vunnit flest val. Nu är partiet ett trettioprocentsparti bland andra. Det skiljer tiondelar mellan dem och Moderaterna. Självbilden krackelerar förstås, och behöver också göra det. För insikt föder framgång.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.