Annons
Ledare

Sofia Nerbrand: Stanna hemma – även om inte staten ber dig om det

Var och en har ett personligt ansvar att vara en omtänksam medmänniska under pandemin. Varje dag, hur trist och jobbigt det än är.
Ledare • Publicerad 24 februari 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Gå inte ut och shoppa.
Gå inte ut och shoppa.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vinner viruset eller vaccinet under våren? Region Skåne ska göra allt för att alla ska få sina sprutor före sommaren, lovade regiondirektör Alf Jönsson vid en presskonferens på onsdagen. Efter ett par månader med skrala leveranser räknar regionen med att dra igång vaccinationerna av personer över 65 år i mitten av mars. Hemtjänstpersonalen är snart avklarad och glädjande nog har 86 procent av dem tagit vaccinet. Till dags dato har 85 000 skåningar vaccinerats, varav 28 000 har fått två doser.

”Smittonivån är fortsatt väldigt hög i Skåne – 450 nya fall per dag – och den ökar i de nordöstra delarna.”

Men Skåne har 1 389 336 invånare, så det återstår mycket arbete att vaccinera de kvarvarande 94 procenten. Det finns dock en kapacitet att ge 140 000 sprutor i veckan, så kommer ampullerna ska vi kunna andas ut till midsommar.

Annons

Men där är vi inte ännu. Det är ett fortsatt allvarligt läge, konstaterade smittskyddsläkare Eva Melander på presskonferensen. Smittonivån är fortsatt väldigt hög i Skåne – 450 nya fall per dag – och den ökar i de nordöstra delarna.

Smittan är drygt fyra gånger högre än i Danmark, där man efter mycket hårda åtgärder har satt viruset på plats och nu kan och kommer att börja öppna samhället mer. Den svenska regeringen kände sig tvingad att fatta beslut i motsatt riktning på onsdagen och den har ingen tidplan för när de skärpta reglerna ska sluta gälla.

För hotet från de nya mer smittsamma varianterna kvarstår. Från att bara ha stått för 4 procent av fallen har de nu ökat till 57 procent på bara sex veckor i Danmark. I Skåne har redan 20 procent av de covidsmittade den brittiska varianten och den kommer snart att dominera även här. Den explosiva utvecklingen i inte minst Västerbotten borde få allas varningsklockor att ringa. Tack och lov har man hittills inte hittat några fall med den brasilianska eller sydafrikanska stammen i Skåne, men de finns i andra delar av landet.

Testerna i Skåne visar också att smittan nu minskar hos de äldre, men den ökar bland dem som är mellan 10 och 60 år. Därför är det bra att smittskyddet i Skåne rekommenderar distansundervisning för högstadiet och gymnasiet efter sportlovet. Därefter får max en tredjedel av eleverna finnas i skolan under de tre veckorna fram till påsklovet.

”Men tyvärr anser inte smittskyddsläkaren att det nu är aktuellt att rekommendera en bredare användning av munskydd i Skåne.”

Region Skåne kommer också att snabbtesta 20 000 av sina medarbetare efter sportlovet. Utmärkt. Många fler arbetsgivare borde använda snabbtester för att skydda anställda och kunder – och bidra till virusbekämpningen i stort. Många andra länder använder dem och smittspårningsappar i stor skala med goda resultat.

Men tyvärr anser inte smittskyddsläkaren att det nu är aktuellt att rekommendera en bredare användning av munskydd i Skåne, vilket hennes kollegor gör i bland annat Västra Götaland, Stockholm, Sörmland, Uppsala, Gävleborg och Västerbotten. En nationell rekommendation att bära ansiktsmask i butiker och på arbetsplatser vore att föredra. För det finns ingen bra anledning att vänta med att använda de verktyg som finns för att förhindra att antalet sjuka rusar i höjden – tvärtom.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten är dock dessvärre fortsatt senfärdiga. Förvisso har de nu bestämt att alla matserveringar ska stänga klockan halv nio från och med måndag. Ett nytt tak för antalet besökare införs också på gallerior, affärer och gym. Idrottstävlingar ställs in.

Men det var också mycket som de valde att inte göra. Mest anmärkningsvärt är att de gör om samma misstag som för ett år sedan: att inte avråda människor ifrån att resa till fjällen på sportlovet. För det är inte rimligt att medelklassen far omkring i landet och sprider smittan ytterligare i det här läget.

De som har rest utomlands måste vara i hemkarantän i en vecka och testa sig två gånger. Det borde förstås även gälla dem som reser till de regioner i Sverige där de mer smittsamma varianterna finns.

”Skolan är det sista vi stänger och det första vi öppnar”, sade utbildningsminister Anna Ekström (S) på regeringens pressträff på onsdagen. Men så förhåller det sig inte i verkligheten. För att parera smittspridningen efter sportlovsaktiviteterna rekommenderar nu flera regionala smittskydd mer distansundervisning. Regeringen borde till exempel ha stängt liftarna för att undvika detta. Samt köpgallerior under några veckor.

”Visa omdöme och omtanke om andra. Var en självständigt tänkande medmänniska.”
Annons

Samtidigt ska det understrykas att var och en har ett eget ansvar för sitt beteende. Att hålla sig hemma och att bära munskydd när man måste besöka inomhusmiljöer utanför hemmet kan vi alla göra – oavsett om staten säger till oss att göra det eller inte. Så visa omdöme och omtanke om andra. Var en självständigt tänkande medmänniska.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör på Kristianstadsbladet

Sofia NerbrandSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons