Annons
Ledare

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Självfallet ska barn från 12 år vaccineras

Skolstarten gör det nu ännu viktigare att ungdomar från 12 år får sina sprutor mot covid–19.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 17 augusti 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Vaccinera och ventilera nu för att sedan kunna pusta ut.
Vaccinera och ventilera nu för att sedan kunna pusta ut.Foto: Jan Collsiöö

Den tredje covidvågen lade sig och blev en lätt krusning under den ljuva sommaren 2021. Dels tack vare vaccin, dels tack vare sol, semester och sommarlov. Viruset sprids inte lika lätt under den varmare årstiden och umgänge utomhus sinkar dess framfart ytterligare.

Men pandemin är dessvärre inte över. Deltavarianten är mycket mer ettrig än tidigare varianter och tillhör en av de mest smittsamma luftvägsinfektioner som vi känner till. Det enda som på allvar kan stoppa farsoten är en riktigt hög immunitet – uppåt 90 procent – i hela befolkningen, barn inkluderade.

Annons

Det betyder att vaccination mot covid–19 inte bara är en angelägenhet för den enskilde. Under en pandemi gäller devisen ”en för alla, alla för en” – vad du gör påverkar hur andra mår. Att vaccinera sig skyddar inte bara dig mot svår sjukdom och död, utan även andra från att smittas. Vilket i sin tur leder till mindre behov av allehanda restriktioner och en massa resurser inom sjukvården. Plus mindre lidande för den enskilde – uppåt var tionde smittad drabbas av postcovid.

För en liberal, som undertecknad, är huvudprincipen alltid frihet – under ansvar. Man är fri att göra vad man vill så länge man inte skadar någon annan. I denna anda kan man argumentera för rökförbud på restauranger och hastighetsbegränsningar på motorvägen. För förbud mot giftiga kemikalier och utsläppsbegränsningar av växthusgaser. Samt krav på att vaccinera sig. Särskilt i vissa miljöer, såsom inom äldreomsorg och sjukvården.

Ekonomiprofessorn Lars Calmfors argumenterar väl i en kolumn i Dagens Nyheter (15/8) om varför det behövs såväl ekonomiska incitament som restriktioner för ovaccinerade för att få fler att ta sina sprutor. Covidbevisen är i detta sammanhang briljant. Efter att president Emmanuel Macron fick igenom att alla som ska flyga, gå på restaurang, sportevenemang, etcetera, i Frankrike måste visa ett ”hälsopass” med vaccinationsstatus har hundratusentals fransmän strömmat till för att ta sina sprutor.

Där vaccinerar man också, liksom ett tjugotal andra länder, barn från 12 år och uppåt. Både Modernas och Pfizer/Biontechs vacciner är godkända från denna ålder såväl i EU som i Sverige.

Här står vi inför skolstart. Barnen återvänder i veckan till kompisar och klassrummen. Men utan skydd från vaccin. Folkhälsomyndigheten har aktivt fattat ett beslut att inte rekommendera vaccin till personer under 16 år. Förvisso är risken fortfarande låg för barn att hamna på sjukhus med covid–19, men den har ökat väsentligt med Deltavarianten. I Nordamerika och Storbritannien ser man nu att av dem som får symtom behöver betydligt fler barn än tidigare läggas in.

Mellan 1 000 och 2 000 barn kan behöva vård på sjukhus, några tiotusen få postcovid och ett tiotal dö om Sverige drabbas av en rejäl Deltavåg under hösten. Smittotalen ökar redan rejält, tidigare än förra sommaren och tiofalt mer än i Folkhälsomyndighetens värstascenario. I Skåne var fallen 32 procent fler förra veckan än under veckan dessförinnan, meddelande Region Skåne på tisdagen.

Det är också uppenbart att barn smittar varandra och vuxna. Lärarnas riksförbund vill att barn från 12 år och uppåt ska vaccineras mot covid–19 och det är rätt och rimligt.

En anmälan från lärarfackets huvudskyddsombud om trängsel i Varbergs skolor kan också leda till att Arbetsmiljöverket beslutar om avståndskrav på två meter i samtliga arbetsmoment på Sveriges skolor. Besked väntas på fredag.

”Ska man kunna bedriva undervisning på plats, garantera en säker arbetsmiljö för personalen och skydda medelålders föräldrar från sjukdomen är vaccination av eleverna en förutsättning.”

Och så är det avgörande att Folkhälsomyndigheten och resten av Sverige tar till sig kunskaperna om hur viruset sprids. Coronaviruset är framför allt luftburet och man smittar innan man börjar känna sig risig. Däremot är kontaktsmitta, det vill säga att man tar på något med virus och sedan i näsa eller mun, ovanligt.

Detta betyder att god ventilation, öppna fönster, munskydd och regelbundna snabbtester på skolor är långt mycket viktigare än att tvätta händer och sprita bänkarna. Det är också antalet personer i ett slutet rum och hur länge man vistas där som är avgörande – inte att man bara håller två meters avstånd. Vilket för övrigt är mycket svårt att göra i en skolmiljö när alla är på plats. Skolorna är ju inte byggda för att användas under en pandemi.

Och läkare kan faktiskt ge vaccinet till barnen. Läkemedelsverket har godkänt vaccinerna och enligt Socialstyrelsen får läkare ”både ordinera och administrera läkemedel för vaccination mot covid-19 till såväl vuxna som barn.” Men många läkare tvekar tyvärr. Den sociala kontrollen och den slaviska följsamheten mot just Folkhälsomyndigheten tenderar att bromsa dem.

De föräldrar, lärare och läkare som vill vaccinera barnen ska inte bemötas med skepsis och orosanmälningar. De ska tvärtom visas uppskattning för att de tar ansvar för allas vårt bästa.

Sofia Nerbrand är ledarskribent

Annons
Annons
Annons
Annons