Annons
Ledare

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Lämna inte Afghanistan i politiskt och moraliskt förfall

Att den upplysta världen låter Afghanistan falla i talibanernas händer är ett svek av stora mått.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 15 augusti 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Talibaner intar nu Afghanistan.
Talibaner intar nu Afghanistan.Foto: Sidiqullah Khan

Arma folk. Arma kvinnor. Att den upplysta världen låter den fundamentalistiska och ondskefulla talibanrörelsen ta över Afghanistan är ett moraliskt och politiskt svek av stora mått.

Talibanerna respekterar varken individuella fri- och rättigheter eller den demokratiska staten. De terroriserar oliktänkande och inför ett totalitärt järngrepp över befolkningen, in i minsta detalj. Glöm utbildning, underhållning och musik. Burkorna blir obligatoriska igen.

”Rörelser som Islamiska staten, al-Qaida och talibanerna utgör allvarliga hot mot vårt öppna samhälle.”
Annons

Vad som nu utspelar sig i intagen efter intagen stad är en tragedi. Västmakterna har hållit talibanerna stången under ett par decennier och flickor har kunnat gå i skolan. Men när USA nyligen lämnade landet gav det en öppning för barbarerna att återkomma och kasta landet tillbaka till en kulturell stenålder igen.

Och de gör det på kortare tid än de flesta bedömare trodde. Institutionerna faller snabbt. På söndagens morgon hade talibanerna omringat huvudstaden Kabul och på eftermiddagen flydde Afghanistans president Ashraf Ghani landet. På kvällen kom rapporter om att talibanerna ska utropa ”Det islamiska emiratet Afghanistan” från presidentpalatset.

Att statsöverhuvudet lämnat landet i stället för att kämpa är fegt och farligt. Han överger närmare 40 miljoner invånare åt sitt öde, statsapparaten rämnar och paniken sprider sig bland civilbefolkningen. De afghaner som tjänstgjort åt västmakter, däribland tolkar för svenska trupper, har anledning att frukta för sitt liv. Självfallet borde den svenska regeringen ha agerat tidigare för att sätta dem i säkerhet. Det handlar om anständighet och om att ta ansvar.

Omvärlden borde även vara orolig för egen del. Ambassader evakuerar nu sin personal från ett akut läge. Talibanstyre i Afghanistan innebär också en grogrund och utbildning för fler extremister, och terrordåd långt utanför landets gränser. Rörelser som Islamiska staten, al-Qaida och talibanerna utgör allvarliga hot mot vårt öppna samhälle. Just därför måste vi slå ner dem och hålla dem stången.

Inbördeskrig i Afghanistan och Syrien skapar också stora flyktingströmmar. Även om de flesta förblir internflyktingar i det egna landet, eftersom de har svårt att lämna och för den delen få asyl, så skapar dessa konflikthärdar och icke-fungerande landområden migrationskriser. Fler unga män lär vandra västerut mot Iran och vidare mot Europa. Så även ur detta hänseende är utvecklingen i Afghanistan en angelägenhet för oss.

Men ändå lämnar vi – med USA i spetsen – återigen scenen. Man kan argumentera för att vi har gjort vårt och att vi redan har varit där för länge. Att det geografiska läget och den bergiga terrängen gör Afghanistan till ett närmast hopplöst område att behärska. Och det ska erkännas att det är svårt. Men om inte ens en militär supermakt som USA, med en demokratisk president som utger sig för att vara en garant för frihet i världen, orkar hålla ut och hålla i är världen illa ute.

Den fria världen kan inte låta ofrihetens självutnämnda apostlar få fri lejd.

Sofia Nerbrand är ledarskribent

Annons
Annons
Annons
Annons