Annons
Ledare

Socialdemokraterna borde visa ledarskap

Vi är inne i en dramatisk vecka för eurons framtid. Allt ska vara klart inför EU-toppmötet på måndag.
Ledare • Publicerad 25 januari 2012
Solidaritet är att deltaga.illustration: Jan-Erik AnderFoto: 

Beskeden från Bryssel i går om att en uppgörelse med Greklands långivare har gjorts, stärkte visserligen den gemensamma valutan, men mycket återstår. Förhandlingarna om europakten är en del. Här är finansminister Anders Borg (M) hoppfull. ”Det finns en väldigt stor förståelse för de synpunkter som bland annat Sverige och andra icke-euroländer lämnat; dels att vi inte får några legala krav på oss när vi inte är medlemmar i euron, dels att det är tydligt att pakten inte är ett första steg att bli medlemmar”, sa han till TT.

Dessvärre lider Socialdemokraterna även i denna fråga av arvet efter Håkan Juholt. Hans bestämda och omedelbara nej till svenskt deltagande i europakten gäller, meddelade den socialdemokratiska riksdagsgruppen på tisdagen.

Annons

Motståndet grundar sig på en helt annan bild av vad euroländerna kräver av Sverige än den finansministern förmedlar. S misstänker att Sverige ska tvingas in under regelverket, inte få information – och i förlängningen tvingas ersätta kronor med euro.

Socialdemokraterna har tidigare varit ansvarsfulla européer. Ingvar Carlsson visade insikt och ansökte om EU-medlemskap. Internationalismen fick gå före provinsialismen.

EU:s stats- och regeringschefer har också hanterat Sverige med all vederbörlig respekt. Trots att Sverige inte förhandlade fram ett undantag från kravet på att införa euron som valuta inför inträdet 1995, har det självfallet aldrig varit fråga om att tvinga svenskarna med. Så blir det inte nu heller.

Det ligger däremot i Sveriges intresse att ansluta sig till euron. Men först och främst att medverka i europakten.

Den springande punkten är hur stor insyn Sverige får. Information i efterhand, medverkan en gång om året eller bisittare en gång i månaden. Närvarorätt vid alla möten är den svenska regeringens linje, vilket är fullt rimligt. Men det går inte med bästa vilja i världen hävda att förhandlingsläget är särskilt starkt. Då får man besinna sig och konstatera att viktigare än att en svensk alltid är på plats vid mötena är att euro­pakten kommer på plats.

Det är ekonomiskt lättsinne som har orsakat skuldkrisen, inte euron. För att rädda den krävs att alla euroländer skärper sin budgetdisciplin, blir lite mer som Sverige. Historien visar också att frivillighet att följa gemensamma regler inte fungerar om vem som helst kan bryta mot dem utan minsta risk att utsättas för sanktioner.

På fredag samråder statsminister Fredrik Reinfeldt (M) med EU-nämnden. Regeringen behöver Socialdemokraternas stöd. I stunder av kris borde även ett ledarlöst parti kunna visa ledarskap.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons