Petter Birgersson: Socialdemokraterna är som en dåligt skött bank
Socialdemokraternas högsta ledning har kommit undan lätt när det kommer till ansvar för hur lotteriprenumerationer under många år har sålts på ett genomstuderat aggressivt sätt (DN). Kombispels vd fick lämna och telefonförsäljningen sattes på paus. Därmed hade, för att citera den tidigare partiledaren Stefan Löfven, partiledningen insett att ”vi får göra på ett annat sätt” (SR 16/9). Naturligtvis visste Stefan Löfven liksom Magdalena Andersson och partisekreterare Tobias Baudin att lotterna inte såldes vänner emellan på syjuntor. De har alla däremot välkomnat pengarna utan att ställa frågor.
I den egna beskrivningen av Socialdemokraternas verkställande utskott heter det: ”Verkställande utskottet handhar med ansvar inför partistyrelsen den omedelbara ledningen av partiets verksamhet.” Förutom Magdalena Andersson och Tobias Baudin sitter här LO:s ordförande och tidigare Byggnadsordföranden, Johan Lindholm, den finanspolitiske talespersonen och tidigare finansministern Mikael Damberg, samt mångåriga ministrarna och partiveteranerna Morgan Johansson, Ardalan Shekarabi och Lena Micko. Det är inga duvungar utan människor med lång erfarenhet av ekonomiska frågor och mycket djup kunskap om partiets organisation. Partifinansieringens struktur och innehåll är utan tvekan deras ansvar. Kombispels agerande under många år faller helt tillbaka på dem. Ändå har de hittills kommit undan med att sparka nedåt.
Socialdemokraterna har inte alls i tillräcklig utsträckning fått möta de skarpaste frågorna i mediesammanhang, trots att det är partiets bolag och att dess vinster har förmedlats till de egna organisationerna. Det är ju också hela lotteriets syfte. Att Magdalena Andersson och Tobias Baudin skulle vara helt ovetande om upplägget beror antingen på att de inte talar sanning eller att de inte har ställt rätt frågor om det egna bolagets förehavanden. De har i stället med frenesi hävdat att restriktioner mot att sälja miljondrömmar i lottform är ett exempel på att regeringen är auktoritär (SvD 23/4 23).
Det är partiledningen som yttersta har gett uppdraget att dra in så mycket pengar som möjligt. Att lägga lager av mellanled mellan sig och den slutliga utföraren som ska läsa manus inriktade mot gamla människor, fråntar inte på något sätt ledningen ansvaret för hur den yttersta verksamheten fungerar. Det är ett upplägg som byggkoncerner med rätta kritiseras för av LO-facket Byggnads och som också kan kopplas till rent kriminella strukturer.
Det går alldeles utmärkt att dra paralleller till näringslivet. En företagslednings och dess styrelses ansvar är att inte bara klappa händerna åt pengar som trillar in utan också fråga varifrån pengarna kommer.
Nyligen dömdes Swedbanks tidigare vd Birgitta Bonnesen av Svea hovrätt i ett år och tre månader för att ha lämnat vilseledande uppgifter när hon intervjuades i samband med anklagelser om penningtvätt. Men den riktiga knuten bakom alltihop är att företagsledning och dåvarande styrelse inte ställde rätt frågor och inte agerade för att motverka penningtvätteriet i tid.
Ironiskt nog är det den tidigare statsministern och partiledaren för Socialdemokraterna, Göran Persson, som sedan 2019 sitter ordförande i Swedbank med uppdrag att rensa ut den tidigare kulturen. Till Dagens industri säger Persson att han sitter kvar som ordförande ett tag till, då Swedbank fortfarande har amerikanska myndigheter efter sig: ”Den dagen jag kliver ut härifrån ska det vara färdigt. Då ska vi ha städat klart.”
Det finns ett annat städjobb att göra hos Göran Perssons tidigare arbetsgivare. Frågan är vem som ska ta tag i den kvasten. Nuvarande partiledning tycks mest vara intresserade av att bevara sina egna positioner snarare än att återupprätta Socialdemokraternas trovärdighet. För den anser de ju av allt att döma vara oerhört hög.