Annons
Ledare

Snårig väg till vinköpet

Det är sannerligen ingen snitslad bana från idé till beslut i frågan om gårdsförsäljning av alkohol.
Ledare • Publicerad 18 november 2010
Blivande vin på Hällåkra vingård i Norra Grönby.Foto: 

Det är synd, det finns mycket som talar för att möjligheten att sälja vin och öl direkt på stället där det produceras skulle bli ett lyft för den svenska landsbygden, och då inte minst Söder­slätt.

I dag är det inte tillåtet för gårdsbutiker att sälja vin där det odlas, man får inte ens smaka på det. Anledningen är välkänd, Systembolaget har alkoholmonopol. Men frågan om gårdsförsäljning av alkohol är under utredning och till årsskiftet väntas en utredning lägga fram ett förslag på att det ska bli tillåtet. Det är mycket positivt. Men frågan splittrar den borgerliga alliansen. Moderaterna och Centern är för gårdsförsäljning medan Kristdemokraterna och Folkpartiet är mer restriktiva.

Annons

Detta är andra gången frågan om gårdsförsäljning på kort tid utreds. I mars 2009 kom alkohollagsutredningen med förslag till ny alkohollag där man inte ville tillåta försäljningen eftersom det skulle hota det svenska alkoholmonopolet. När väl alkohollagen presenterades av regeringen i början av året hade frågan om gårdsförsäljning lyfts ut till en ny utredning och det är denna som nu närmar sig sitt slut.

På onsdagen blev det alltså känt att utredningen vill tillåta gårdsförsäljning av egenproducerad alkohol. Men inte bara det, gårdsbutikerna ska även få sälja sprit, vin eller öl av andra tillverkare. Anledningen till detta är att man inte vill bryta mot EU:s regler och gynna inhemska producenter.

Som en motvikt till detta föreslås restriktioner som att man måste göra ett studiebesök på gården för att få handla och att man max få köpa en liter starksprit eller tre liter vin per besök. Detta innebär så klart på problem: Vad är gränsen för ett studiebesök och när får man göra ett nytt besök?

Det grundläggande problemet med gårdsförsäljning är att det skulle innebära ett undantag från alkoholmonopolet, som i sin tur är ett undantag från EU:s regler. Ett annat viktigt problem är att folkhälsan inte får hotas. Men det finns mycket som pekar på att man kan lösa båda dessa problem genom att studera exemplet Finland. De har statligt spritmonopol och sedan 1995 har det varit tillåtet för lantbrukarna att sälja sina egna fruktviner så länge som alkohol­volymen inte överstiger 13 procent. Där har inte folkhälsan hotats.

Att tillåta gårdsförsäljning av alkohol skulle troligen lyfta hela branschen med gårdsbutiker och leda till en mer levande landsbygd.

Detta är något som verkligen skulle vara bra för Skåne och inte minst för Söderslätt. Men det måste finnas bättre förslag än det som nu blivit känt för att komma igenom denna snåriga bana fylld av byråkratiska hinder.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons