Annons
Ledare

Snårig sexstatistik

Hur bra är ditt län på sex, vård och hälsa? Frågan ställs stort på förstasidan i RFSU:s undersökning om just detsamma.
Ledare • Publicerad 26 augusti 2010
Skånska ungdomsmottagningar tar emot många personer.
Skånska ungdomsmottagningar tar emot många personer.Foto: 

Bitvis är det just vad studien undersöker. Förvånansvärt ofta är det inte det, vilket kan tyckas lite trist, eftersom frågan är väldigt viktig.

”Här är det bäst för unga”, fastslår RFSU och gratulerar Kalmar län till förstaplatsen. Definitionen av bäst för unga är flest ungdomsmottagningar per invånare, få anmälda sexualbrott, ”relativt bra p-pillersubvention” samt hög andel tidiga och medicinska aborter.

Annons

Antal ungdomsmottagningar per invånare är ett direkt dåligt mått. Det säger ingenting om tillgängligheten, som snarare bör mätas i kötid, möjlighet till drop in-besök, genomsnittligt fysiskt avstånd till en mottagning, antal mottagningspersonal per invånare eller dylikt. I Kalmar går det 2 402 personer mellan 15 och 25 år per mottagning. I Skåne är siffran 8 621. Men om vissa skånska ungdomsmottagningar (till exempel i de folktäta västskånska kommunerna) har väldigt många anställda kan tillgängligheten i Skåne mycket väl vara bättre än den i Kalmar län. Det säger undersökningen ingenting om.

Inte heller p-pillersubvention är ett optimalt mått. Visst är det bra med billiga preventivmedel, men skillnader mellan bäst och sämst är egentligen inte särskilt stor. Västerbotten är det enda län som inte subventionerar p-piller, vilket innebär att priset per år hamnar på 280–400 kronor.

Billigast är det i Blekinge och Skåne, där skattebetalarna plockar hela notan till dess att patienten fyller 19 respektive 20 år. Kalmars ”relativt bra” subvention innebär att pillren kostar 120 kronor per år tills man fyller 20. Skillnaden mellan relativt bra och ”sämst” är alltså 160–280 kronor per år. Det är ingen jättesumma, ens för en tonåring.

Antalet anmälda sexualbrott kan vara ett bra mått på ungdomars välmående – om låga siffror inte beror på ett stort mörkertal.

Andelen tidiga och medicinska aborter, slutligen. Andel tidiga aborter är ett vettigt mått, eftersom det visar hur snabbt och lätt ungdomar som behöver göra abort har fått möjlighet att göra det. Tyvärr är det inte andelen tidiga aborter RFSU tittat på, utan bara hur hög andelen medicinska aborter är bland de aborter som räknas som tidiga (före vecka nio). Ju högre andel medicinska aborter, desto bättre. De flesta kvinnor tycks föredra medicinsk abort, som dessutom ger färre fysiska komplikationer, men mätmetoden är inte klockren.

RFSU:s undersökning har fått stort mediegenomslag i hela landet. Delar av den förtjänar det, exempelvis de som handlar om insemination och IVF-behandlingar. Men den övergripande frågan, om hur bra ditt län är på sex, vård och hälsa, den får faktiskt inget svar.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons