Annons
Ledare

Sofia Nerbrand: Sluta slå din fru!

Mäns våld mot kvinnor är grov brottslighet och ska behandlas som sådan.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 5 april 2024 • Uppdaterad 8 april 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Foto: Anders Wiklund/TT

Hur kan så många män slå den kvinna som de säger sig älska? Höja handen, klippa till och/eller förgripa sig på henne sexuellt.

Förra året anmäldes 30 000 misshandelsbrott mot kvinnor och 5 000 våldtäkter. Många skedde inom ramen för en ”kärleksrelation”. I genomsnitt mördas 14 kvinnor varje år av män som de står eller har stått nära. Men minst 12 kvinnor har redan slagits ihjäl i år. Sex stycken inom tre veckor.

”Minst 12 kvinnor har redan slagits ihjäl i år.”
Annons

Hade det skett på öppen gata bland gängkriminella – eller om kvinnor hade haft ihjäl sina män – hade uppmärksamheten varit mycket större. Men mäns våld mot kvinnor är något ”normalt” – det har alltid funnits där.

Det betyder dock inte att det är okej. Tvärtom är situationen helt oacceptabel.

Det är som justitieminister Gunnar Strömmer (M) slog fast på en pressträff på fredagen: det dödliga våldet mot kvinnor är ett av vårt samhälles allra största misslyckanden.

En av tre kvinnor och varannan ung tjej känner sig otrygga på kvällarna i området där de bor – och det är en mycket högre andel än för män.

Och en av de vanligaste orsakerna till hemlöshet bland kvinnor är våld i nära relationer.

Enskilda kvinnor och deras barn får betala ett alldeles för högt pris. Även på ett samhällsplan kostar det mycket. Europeiska jämställdhetsinstitutet, EIGE, skattar kostnaderna för könsrelaterat våld mot kvinnor inom EU till 290 miljarder euro.

Vad kan då göras?

En lågt hängande frukt är att förenkla för myndigheter att kommunicera med varandra om män som slår kvinnor. Ofta är hotbilden känd, men det offentliga lyckas ändå inte skydda de ihjälslagna kvinnorna. Därför behöver man kapa stuprören och låta sjukvården, polisen och socialen dela mer information med varandra.

Kontaktförbud bör också kunna användas i större utsträckning för att skydda de våldsutsatta kvinnorna. Även barn som berörs måste få ett stärkt skydd, till exempel vid skyddat boende.

Men det är inte bara konkreta saker som kan förbättras utan det behöver ske ett perspektivskifte: från gärningsman till brottsoffer. Det är de utsatta som ska få ordentligt med stöd och hjälp. Männen som slår behöver få skärpta straff för att spegla de här brottens allvar.

Annons

Regeringen ämnar också stärka de utsatta kvinnornas rätt till målsägandebiträden för att de ska klara rättsprocesser på ett bättre sätt, vilket naturligtvis är bra.

Regeringen lägger sammantaget enorma resurser på polis, åklagare, domstolar och kriminalvård. Ett färskt exempel: i den kommande vårändringsbudgeten skjuter Tidöpartierna till 1,38 miljarder kronor extra till Kriminalvården för 2024. Det är bra och nödvändigt. Men det är åt helvete att det ska behövas.

Annons
Annons
Annons
Annons