Annons
Ledare

Sliten klyscha får nytt liv

Om hela Sverige ska kunna leva behöver det bli lättare att jobba från stugan.
Ledare • Publicerad 2 augusti 2014

Kristianstad räknas fortfarande som en residensstad med högskola och ett brett utbud av det mesta året runt. Men följer man skånekusten söderut är utbud av service och handel ofta varierande över året. Österlens bästa tid är nu, skulle många säga. I synnerhet de som om ett par veckor låser stugan och flyttar tillbaka till storstaden.

De som blir kvar säger kanske tvärt om, Österlens bästa tid börjar i mitten av augusti.

Annons

I mer än hundra år har svenskarna sökt sig till storstäderna. Landsbygden (förvisso ett heterogent begrepp) blir mer och mer glesbefolkad.

Det finns några alternativ till de tre storstadsregionerna. Då handlar det framför allt om orter som blir större på grund av exempelvis en växande högskola. Linköping, Uppsala och Umeå är bra exempel.

Kommuner där den fasta befolkningen minskar, trots att hela landets befolkning ökar, finns det gott om, även i Skåne som dock inte är värst drabbat. I Skåne handlar det kanske mer om kommundelar som avfolkas än hela kommuner. Men trenden kan vända, inte minst med teknikens hjälp.

De som har råd, eller tillräckligt stark vilja, skaffar sig ett sommarhus på ställen som Gotland, Österlen, Stockholms eller Göteborgs skärgård för att de trivs där. De uppskattar närheten till naturen, miljön och frånvaron av stress. Inte sällan lägger berörda kommuner ner en hel del energi på att få sommargästerna att flytta dit permanent. Det arbetet ger allt oftare resultat, och nya skatteintäkter. Att Skatteverket, den inflyttade och kommunen inte alltid har samma åsikt om vilken som är rätt mantalsskrivningsort är en annan sak.

Med dagens teknik- utveckling blir många yrken mindre beroende av en fast arbetsplats. Att arbeta hemma när man har sjukt barn, är en realitet för många. Andra har systematiskt sett till att kunna arbeta hemifrån kanske en dag per vecka.

Fördelarna är många, inte minst spar man in res- tiden mellan bostad och arbete. För flertalet är det ny teknik som möjliggör detta. Mobiltelefon, bärbar dator och bredband gör att den fysiska arbetsplatsen spelar mindre roll.

Det är här sommarkommunerna har sin chans. Att få hela familjen att flytta permanent kanske inte ska vara första prioritet. Viktigare är att få familjemedlemmar att tillbringa fler och fler dagar där. När helgen är över och familjen åker tillbaka till stan, stannar mamma kvar och jobbar från stugan en eller ett par dagar extra.

Förutsättningen är att det går, till exempel att det finns bredband, helst fiber, även på ställen i kommunen där det inte ligger andra arbetsplatser. Kanske behöver man fundera hur kollektivtrafikens sommar- respektive vintertidtabell ska utformas. Om man nu vill ha folk i sommarstugorna även i november.

Alla yrken kan inte flytta ut till sommarstugan, men fler och fler kan det. Det har skapat nya förutsättningar för den slitna klyschan att hela Sverige ska leva.

Carolin Dahlman
Jan Fröman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons