Annons
Ledare

Slapphet mot invandrares barn göder rasism

En grupp barn har i snart ett år satt skräck i ett bostadsområde i Grums. Ändå har vuxna agerat först nu – när man såg att händelserna kunde leda till främlingsfientlighet. Vansinne! Om något leder till ett ”vi och dom”-tänkande är det om nyanländas barn tillåts kränka utan motstånd.
Ledare • Publicerad 6 juli 2019 • Uppdaterad 8 juli 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

I ett område i Grums vågar föräldrar inte längre släppa ut sina barn för att leka, skrev tidningen Hem & Hyra i helgen (5/7). Detta eftersom en grupp barn, runt 8-10 år gamla, flera gånger har gått till attack både verbalt och fysiskt. ”Bland annat rör det sig om barn som slagit andra med påkar och hotat med våldtäkt.”

Men trots att problemen har funnits länge – ända sedan slutet på förra sommaren – har ingen polisanmält, och först nu har Hyresgästföreningen larmat polis, socialtjänst och den kommunala hyresvärden.

Annons

Två föräldrar berättade: ”Värst var att ett barn fick strypgrepp som lämnade märken. Men det handlar också om sexuella hot: ”jag ska sexa dig” eller ”jag ska våldta dig”.”

De var dock oroliga över att börja tänka i banor som ”vi och dem”, och samma tankar fanns i Hyresgästföreningens skrivelse, där man uttryckte oro för att situationen blir ännu värre om inget görs ”eftersom det kommer bli en djupare konflikt av ”vi mot dem-tänkande” och främlingsfientlighet”.

Men stopp här nu! Det är inte rasismen som är det stora problemet utan att ouppfostrade slynglar får härja utan att vuxna ingriper och tydligt visar vad som gäller.

En mamma hade försökt säga till barnen, men mötts av repressalier. ”De stoppar in sopor i brevinkastet eller går på mina barn ännu mer när jag inte är med. Eller så är de kaxiga direkt när man säger till. Att som vuxen bli spottad i ansiktet och få höra att ”jag lyssnar inte på dig för nu är kvinna” och bli kallad för ord som jag inte ens vill ta i min mun, är otroligt kränkande.”

Polisen menade att problemen ofta kom från barngängets föräldrar. ”I det här fallet vet jag att barnens föräldrar inte kan någon svenska alls. Därför vet vi inte om alla dessa föräldrar överhuvudtaget känner till vad deras barn gör.”

Med frågan äntligen uppe på bordet kan man förvänta sig att det nu tas krafttag, att man genast tar ett allvarligt snack med föräldrarna och omedelbums sätter dem i skolbänken så att de lär sig svenska och kan uppfostra sina egna barn, samt tvingas gå dubbellektioner kring svenska lagar och värderingar om jämställdhet. Men icke.

TILL HÖSTEN ska makthavarna ordna ett INFORMATIONSMÖTE dit de bjuder in tolkar. De har dragit upp en PLAN för hur de ska gå vidare. I sommar ska kommunen snällt nog ordna aktiviteter så att de stackars barnen ”inte bara driver omkring i området”. Vid ÅRSSKIFTET kanske ett projekt ska startas.

”Om de beter sig så här nu så undrar man var det ska ta vägen sedan om inget görs”, sa polisen. Korrekt. Men sluta undra och börja gör något! Varje passiv dag är en förlorad chans att styra samhället rätt.

Visst är det bra att agera i syfte att motverka främlingsfientlighet, men viktigast är att stävja usliga beteenden. Små tjejer ska inte vara rädda för att gå till lekparken.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons