Annons
Ledare

Slaget om EU:s framtid

Ska euron och i förlängningen EU överleva krävs mer av finansiell union.
Ledare • Publicerad 27 juni 2012
Herman Van Rompuy har en vision.
Herman Van Rompuy har en vision.Foto: 

De europeiska kriserna avlöser varandra. Det tycks inte finna någon lösning i sikte. Störst är problemen i Grekland som akut behöver mer pengar för att hålla sin statliga förvaltning över vattenytan. Därför är landet beroende av lån utifrån samtidigt som det ställs krav på framtida ekonomisk balans. I dag är det få som tror landet lyckas med det.

Ett långt större problem är Spanien och dess banker. På måndagen kom den formella begäran om ett lån på 100 miljarder euro för att för att rekapitalisera de spanska bankerna. Skulle den spanska banksmittan sprida sig är den ett hot på mot hela eurobygget.

Annons

Lägg därtill växande statsskulder i bland annat Italien, Portugal och Frankrike och man förstår omfattning på de ekonomiska problemen inom EU.

Mycket bottnar i att finans- och penningpolitiken inte hänger ihop inom eurozonen. Det har lett till att enskilda euroländerna har kunnat missköta sina ekonomier utan att man behövt betala notan för det. Den har istället skjutits på framtiden. När marknaden genomskådade detta fick de misskötta länderna allt högre räntor att betala med följden man sjunker allt djupare ner

EU:s ledare har gång på gång samlats för att hitta en väg bort från kriserna. I morgon inleds ett nytt EU-toppmöte i Bryssel. Optimisterna – finns de? – hoppas att de politiska ledarna kan lösa de stora problem som Europa står inför. Troligen enas man också på mötet om ett nytt stort åtgärdspaket som vinner marknadens förtroende – i några timmar. Därefter återkommer tvivlet: Räcker åtgärderna för att återfå förtroendet? Svaret är nästan givet idag, nej, det behövs mer. Det behövs en stabilare grund att stå på och den kan byggas i Bryssel. En sådan vision presenterades på tisdagen av EU-ordförande Herman Van Rompuy.

Det finns två vägar för unionen, antingen mer av EU eller mindre. Framtiden borde ligga i ett tätare samarbete mellan EU:s stater, det vill säga att de enskilda staterna ger upp lite av sin finansmakt till Bryssel för att därigenom säkerställa att ingen kan fuska med sina finanser.

Det är också det som Herman Van Rompuy föreslår på toppmötet imorgon. Van Rompuy vill att EU-kommissionen ska få rätt att justera euro­ländernas budgetar om de inte håller sig inom ramarna. Budgetkontrollen ska alltså ske inom eurozonen och ska enligt Van Rompuy inte stå i strid med EU:s inte marknad.

Man kan säga att alla euroländerna befinner sig i samma båt. Alla passagerare på båten har ett ansvar för sina egna ekonomier men börjar en ekonomi skaka för mycket påverkar det även de övriga. Med en övergripande kontroll från Bryssel kan man förhindra att båten kantrar. Nu är det upp till ledarna att börja skissa på ett framtida EU som håller ihop. Det kan vara motorn som ger båten den välbehövliga skjutsen framåt.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons