Slå i rätt spik i bygget
Det räcker med ett besök i kungliga huvudstaden för att få ta del av hisnande historier om bostadspriser, hyror och belåning. Få tycks förstå hur riskabelt det är att köpa en etta för över två miljoner kronor med till huvuddelen lånade pengar. Hävstångseffekten kan bli enorm. En insats på 300 000 kronor ger vid en prisökning på 15 procent 300 000 kronor i vinst. 100 procents ökning av det satsade kapitalet. Lysande!
En nedgång i bostadspriserna på 15 procent – och hela det insatta kapitalet är borta. Mörker!
Få vanliga svenskar vågar köpa aktieoptioner för sina sparade slantar. Men för bostaden är man beredd att ta dylika risker.
Liknande förhållanden råder i universitetsstäder som Lund och Uppsala. Men även i Trelleborg, Ystad och Kristianstad är det i dag svårare än förr att få tag i bostad. Åtminstone om man är ung, saknar kapital och vill bo centralt. Den som är beredd att bosätta sig på pendlingsavstånd har betydligt större chans att köpa en bostadsrätt till ett lägre pris eller att få ett hyreskontrakt. Det är trots allt ingen rättighet att bo i centrum.
Den efterfrågan som finns är inte heller helt lätt att tillfredsställa. Byggbolagen har de senaste åren ofta haft svårigheter att sälja sin nyproduktion, även i de städer där efterfrågan är som störst.
Hindren för nybyggen är dessutom många. Myndigheter som länsstyrelsen motsätter sig när det sker på jordbruksmark, i grönområden, och vid kusten. Om det ska byggas mer och högre där det redan är byggt protesterar de närboende eller politiker som inte vill ha höghus i staden.
Så vad göra? Regeringens föreslagna regelförändringar är ett steg på vägen. Bostadsminister Stefan Attefall (KD) har hånats för propositionen om borttaget bygglov för friggebodens större syskon – men det är ett utmärkt initiativ. Likadant är förslaget på förenklade bullerregler bra. I dag sätter den typen av regleringar käppar i hjulet när det gäller byggande av lägenheter.
Mjukare lagstiftning och borttagande av särregler i kommuner kan öppna för en bättre marknad. Lokala byggare, utländska bolag och de stora svenska aktörerna kan konkurrera om att bygga enklare bostäder, främst riktade till unga. Det är en avsevärt mycket bättre väg än att med skattepengar subventionera byggbolagen. En byggmarknad som eldas på med subventioner ökar statens utgifter, höjer de stora bolagens vinster men snedvrider marknaden och riskerar att få motsatt effekt när skattekranen sedan ska vridas av.