Ledare

Skyltfönster mot världen

När Obama landar i Stockholm bör svenskarna känna stolthet över att hamna i världspolitikens rampljus.
Ledare • Publicerad 3 september 2013
Träffas snart igen. Här ett möte i Vita huset 2009.
Träffas snart igen. Här ett möte i Vita huset 2009.Foto: Foto: Pablo Martinez Monsivais

E 4 stängs, delar av centrala Stockholm spärras av och tunnelbanan stoppas vissa sträckor. President Barack Obamas besök i huvudstaden leder till den största trafikpåverkan någonsin i Sverige. Uppmaningen från polisen till stockholmarna är därför att lämna bilen hemma.

Det är inte konstigt. USA:s president Barack Obama är en av världens absolut mäktigaste personer med mandat att dra in nationen i ett krig. Och det är han också nästan på väg att göra.

När Air Force One på onsdag förmiddag landar på Arlanda inleds Obamas dygnslånga besök i Stockholm. Framför sig har då presidenten ett späckat schema. Framför allt ska han möta statsminister Fredrik Reinfeldt för överläggningar.

Fokus i det samtalet lär bli det frihandelsavtal som nu utarbetas mellan USA och EU. Förhandlingarna om avtalet inleddes i somras och uppges vara en av de största överenskommelserna någonsin. Reinfeldt kan i det avseende bli en viktig allierad för Obama i att övertyga andra skeptiska EU-länder om fördelarna med mer frihandel.

Exemplen är otaliga på hur frihandel gynnar tillväxten och ökar välståndet. Därför är det nya frihandelsavtalet viktigt eftersom det på sikt kan lösa den långvariga ekonomiska kris som Europa befinner sig i.

Barack Obama kommer senare på onsdagen att besöka en synagoga för att uppmärksamma Raoul Wallenbergs insatser. Därefter åker han till Kungliga tekniska högskolan för att lära sig mer om innovationer inom förnyelsebara energikällor.

På kvällen är Reinfeldt värd för en middag med Obama och ledarna för de övriga nordiska länderna. Innan han åker vidare på torsdag hinner den amerikanske presidenten med att träffa det svenska kungaparet.

Det är ingen slump att Obama tar vägen om Stockholm på väg till G20-toppmötet på torsdag i Sankt Petersburg. Sverige och flera av de nordiska länderna har klarat den ekonomiska nedgången de senaste åren relativt bra samtidigt som man slagit vakt om välfärdssamhället.

Att de nordiska länderna på många sätt står väl rustade för framtidens utmaningar har väckt stor uppmärksamhet i omvärlden. Förhoppningsvis kan Barack Obama ta intryck av den så kallade nordiska modellen.

Men den amerikanske presidenten kommer också med storpolitik i bagaget, frågan om USA ska attackera Syrien.

Det finns inga tvivel om att det verkligen skedde en attack med saringas i utkanten av Damaskus för knappt två veckor sedan. Vem som bär ansvaret är inte helt klarlagt även om USA säger sig har bevis för att regimen är ansvarig. Steg för steg har Barack Obama trappat upp retoriken mot Syrien och många förväntade sig nog en snar attack fram tills att presidenten i lördags meddelade att han söker stöd från kongressen för ett anfall. Det innebär att en attack tidigast kan ske om en vecka.

I söndagens Agenda var Fredrik Reinfeldt tydlig med att Sveriges hållning är att låta FN-systemet ha sin gång, trots att läget är mycket låst inom FN där Ryssland och Kina motsätter sig åtgärder mot Syrien.

Det är synd för läget i Syrien blir allt mer komplicerat med en regim som sedan 2,5 år för krig mot sin egen befolkning och en opposition som uppges bli allt mer splittrad. Våldet måste få ett slut. Men som Fredrik Reinfeldt sa i Agenda:

”Jag har väldigt svårt att se vad man kan vinna med ett militärt ingripande. Jag tror inte att det finns militära lösningar på situationen i Syrien”.

Enligt Reinfeldt är lösningen istället att gå via politiken. Finns det en möjlighet att politisk lösa den blodiga konflikten i Syrien är det den vägen man bör ta. Förhoppningsvis tar Barack Obama upp frågan med Rysslands president Putin när de möts på G20-mötet. I dagsläget är relationen mycket spänd mellan de forna supermaktsrivalerna men skulle den förbättras kan det leda till fred i Syrien.

När den amerikanske presidenten lämnat Stockholm har det lilla landet i norr under ett dygn fått stå i det internationella rampljuset. Betydelsen av det skyltfönstret mot världen ska inte underskattas, om det så är att andra länder kan ta lärdom av det svenska välfärdssamhället eller den öppenhet mot omvärlden som präglar både det svenska samhället och det svenska näringslivet.

Presidentbesöket är självklart en stor framgång för Fredrik Reinfeldt men även det svenska folket bör känna en stolthet över sitt land.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.