Annons
Ledare

Emma Jaenson: Skydda oss från Socialdemokraternas fake news

Hur ska vi kunna fatta välinformerade beslut om “verklighetsbilden” skiljer sig så fundamentalt mellan socialdemokrater och alla andra?
Emma JaensonSkicka e-post
Publicerad 20 maj 2022
Emma Jaenson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Socialdemokraternas och energiminister Khashayar Farmanbar agerande påverkar mer än enbart vår energipolitik.
Socialdemokraternas och energiminister Khashayar Farmanbar agerande påverkar mer än enbart vår energipolitik.Foto: Lars Schröder/TT

Hur hamnade Sverige i en situation med skenande elpriser? Det granskar Sveriges Radios program Kaliber (16 maj).

Men det är inte lätt att veta vad som är sant. Knappt något av det energiminister Khashayar Farmanbar säger tycks gå igenom en faktagranskning. “Putin-priser” har varit anledningen till den skenande elmarknaden, enligt Farmanbar och statsminister Magdalena Andersson. “Det finns en enda skillnad, och den heter Putin”, har Farmanbar påpekat. Andersson har skanderat att vi kommer att få “Putin-priser på el, Putin-priser på bensin och diesel, det blir Putin-priser på mat”.

Annons

Men i Kaliber påpekar Vattenfalls produktionschef Torbjörn Wahlborg att regeringens effektskatt under 2015 bidrog till att Vattenfall tog beslutet att lägga ner reaktorerna i förtid. Farmanbars kommentar? Att “man kan ha olika verklighetsbild” om det.

Farmanbar menar också att nedläggningen av Ringhals inte har påverkat elpriserna. Detta, visar det sig, har han fått för sig på grund av uppgifter i en debattartikel. Men i en uppmärksammade rapporten från Energiforsk, som ägs av bland andra Svenska kraftnät och Energiföretagen, påpekas att elpriserna under hösten 2021 hade kunnat vara mellan 30-45 procent lägre om reaktorerna fortsatt att producera el.

Farmanbar hävdar också att elkonsumenterna kommer att märka skillnad mycket snart: “de mindre [vindkrafts-]parkerna kan byggas upp väldigt snabbt, det kan handla om ett par år”. Men det stämmer inte. Svenska kraftnät, som håller i ansökningar om havsbaserad vindkraft, påpekar att det snarare rör sig om färdigställd vindkraft till närmare 2030.

Farmanbar och Socialdemokraterna har spridit en felaktig bild av vad som skett på den svenska elmarknaden, vad som orsakat prisstegringen och hur elpriset kommer påverkas framöver. Detta har lett till en katastrofal elchock där vissa personer under vintermånaderna inte haft råd att värma upp sitt hus. Vilket annat parti - förutom Socialdemokraterna - skulle komma undan med det?

”Det blir det svårt att utkräva ansvar, eftersom vi inte vet vem som egentligen bär skulden för den förda politiken (är det Putin eller Socialdemokraterna?)”
Emma Jaenson

Men trots bevis på att regeringens energipolitik har varit förödande för Sverige, står vissa ståndaktigt kvar och pekar på något annat eller förnekar skuld. På sociala medier kallas granskningen för “nonsens”. Forskarnas resultat benämns som “gissningar”. “Detta är ett ovanligt dåligt inslag av Kaliber”, hävdade riksdagsledamoten Lorentz Tovatt (MP). (Ja, synd att public service inte enbart gör program som faller miljöpartister i smaken.)

Men deras agerande påverkar mer än enbart vår energipolitik. Dels blir det svårt att utkräva ansvar, eftersom vi inte vet vem som egentligen bär skulden för den förda politiken (är det Putin eller Socialdemokraterna?) eller kan lita på att den fakta som presenteras är sanningen. Dels minskar tilltron till våra folkvalda och till demokratin, när vissa politiker tycks föredra kortsiktiga satsningar för att vinna snabba politiska poänger snarare än att genomföra hållbara satsningar som gynnar allmänheten långsiktigt.

Frågan Socialdemokraterna borde ställa sig är hur vi ska kunna fatta välinformerade och kloka beslut om “verklighetsbilden” skiljer sig så fundamentalt mellan socialdemokrater och alla andra?

Under 2017 lanserade Socialdemokraterna med Andersson i spetsen (som då var finansminister) ett “handlingsplan mot faktaresistens” för att ta upp kampen mot fake news. Andersson påpekade då vikten av att alla människor i Sverige delar "grundläggande gemensamma fakta" (Aftonbladet 22 feb 2017). Varför inte ta kampen vidare? Förslagsvis börjar Andersson med sitt eget parti.

Annons
Annons
Annons
Annons