Annons
Ledare

Skydda och förebygg mot skolattacker

Efter flera skolattacker måste ytterligare åtgärder till för att förebygga och motverka attacker.
Ledare • Publicerad 22 mars 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Polisens insatsstyrka på Malmö Latinskola i Malmö i samband med morden.
Polisens insatsstyrka på Malmö Latinskola i Malmö i samband med morden.Foto: Johan Nilsson/TT

På måndagen mördades två lärare i en våldsam attack inne på Latinskolan i Malmö. Den misstänkte är en 18-årig elev bosatt i Trelleborg. Det är en av flera våldsamma skolattacker som har utförts i Skåne den senaste tiden. Kvar på näthinnan finns knivattackerna på grundskolor i Trelleborg, i Eslöv och för några veckor sedan knivattacken på en gymnasieskola i Kristianstad. Längre tillbaka finns flera allvarliga dåd med dödlig utgång i Sverige, morden i Trollhättan 2015 och mordet i skånska Broby 2016 är två exempel.

Skolattacker går aldrig att vänja sig vid. Däremot går det att slå fast att allvarliga attacker obehagligt ofta inträffar på skolor i Sverige. Varför skolattacker sker och hur de går att förebygga och motverka är de frågor alla ställer sig just nu.

Annons

Det mest konkreta är att skolor, inte minst på högstadie- och gymnasienivå, måste öka sin säkerhet ytterligare. Den helt öppna skolan som de flesta vuxna minns från sin skoltid fungerar inte säkerhetsmässigt längre. Passerkort, metallbågar, vakter – en del av det är redan verklighet på en del skolor och lär bli det på fler. Ett av många exempel är Jacobsskolan i Hässleholm, där man efter en renovering införde passerkort, låsta korridorer och klassrum samt planerar för inrymningslarm för akuta skeden där alla ska stanna inne. De bittra erfarenheterna av skoldåd gör att både skolpersonal, polis och sociala myndigheter får mer kunskap om, och möjlighet att förbereda sig inför, den här typen av akuta krissituationer. Precis som med brandövningar har många skolor i dag övningar för hur elever och lärare ska agera vid ett akut våldsdåd.

Eftersom gärningsmännen som regel är unga män eller killar är det främst mot den gruppen förebyggande åtgärder måste riktas. Indikationer på att något inte står rätt till måste tas på största allvar och inte negligeras. Ofta har det i samband med skoldåd kommit fram i efterhand att det har funnits varningssignaler av olika art. I Eslövsfallet hade till och med FBI tipsat polisen om den 15-årige gärningsmannen och hur han på chattar redogjort för planer på en skolattack med rasistiska motiv. I det nu aktuella fallet har, enligt Kvällsposten/Expressen, skolpersonal uttalat oro för den misstänkte eleven. Så sent som några timmar före dådet ska han under en lektion ha pratat om vapen och ställt frågor om övervakningskameror på skolan.

Det går att hävda att all ondska och alla dåd inte går att stoppa. Det är sant. Men det hindrar inte att man genomför de åtgärder som går för att förhindra så många dåd som möjligt. En del av åtgärderna kräver övervägningar och möjligen också politiska beslut på olika nivåer. På skolor finns något av det mest skyddsvärda vi har. Skyddet måste anpassas därefter.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons