Annons
Ledare

Skydda framtiden i stället

Alla pratar innovation. Det är signal­ordet för dagen, vår tids frälsning när Sverige, EU – och världen – ska räddas. Samarbete och nytänkande ska föra oss bort från kriserna och in i den trygga framtiden.
Ledare • Publicerad 19 april 2012
Begränsad tillväxtregion. Arkiv: MALIN RUDBLOM
Begränsad tillväxtregion. Arkiv: MALIN RUDBLOMFoto: 

Ungefär så lät det också under EU-kommissionens programpunkter på Europaforum i Hässleholm under tisdagen och onsdagen.

Forskning och utveckling ska absolut understödjas. EU 2020, strategin för ett hållbart Europa, är god i så måtto att den betonar betydelsen av ett gott innovationsklimat. Ingen kan sluta tänka nytt när det går utför, det är då förnyelse behövs som allra mest.

Annons

Att sätta ett mål för hur mycket pengar som ska satsas på forskning och utveckling är också ett enkelt sätt att visa handlingskraft på. EU har satt målet 3 procent av varje medlemslands BNP. Mätbart och lättbegripligt.

Det svåra är att utforma en strategi som inte motarbetar unionens grundläggande värden.

Sylvia Schwaag Serger från Vinnova skrädde inte orden när hon med sakkunnig precision kritiserade eurocentrismen, självgodheten. ”Europas betydelse minskar konstant”, sa hon. Företagen flyttar sin forskning och utveckling till Sydostasien. När EU formulerar världens stora utmaningar – den åldrande befolkningen, bristen på energi och livsmedel – känner forskarna i Indien och Kina inte alls igen sig. De har inte samma uppfattning om vilka som är de relevanta utmaningarna. ”EU är inåtblickande och riskerar i värsta fall att bli protektionistiskt”, sa hon.

Schwaag Sergers största bekymmer är att EU-länderna inte längre attraherar forskare, att vi negligerar de avgörande relationerna med omvärlden när öppenhet och tolerans vänds till sin motsats och navelskåderi sätts framför kloka utblickar. I dag är det bara sju av EU-länderna som satsar lika stor andel av BNP på forskning och utveckling som Kina gör.

Agnès Courades Allebeck från Kommerskollegium påtalade att den 20-årsjubilerande inre marknaden är EU:s främsta framgång. Gränsöverskridande handel är välfärdsfrämjande. Samtidigt kritiserade hon EU-kommissionens förslag till nya upphandlingsregler. Även här sätts unionens medlemmar framför relationerna med omvärlden, det blir lättare att underkänna anbud från tredjeland, vilket i förlängningen fördyrar och försämrar.

Det finns en god vilja att stimulera ekonomisk tillväxt i EU. Behovet går inte heller att bortse från. Men att nagga frihandeln i kanten för att skydda egna företag eller bara fokusera på egna problem, är riskabelt.

EU:s roll är global. Då ska strategin för innovation och tillväxt också vara det. Globaliseringen är ett hot bara för dem som försöker motarbeta den.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons