Annons
Ledare

Skurup behöver politisk nystart

Fler av Skurups invånare borde engagera sig politiskt. Det är förmodligen enda sättet att bryta en märklig lokalpolitisk kultur.
Ledare • Publicerad 9 mars 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Omstart behövs.
Omstart behövs.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

I Skurup öppnar nu Moderaterna tydligt för organiserat samarbete med Sverigedemokraterna och säger samtidigt hej då till Centerpartiet (YA nyhetplats). Frestelsen är stor för det moderata kommunalrådet Johan Bolinder eftersom M och SD tillsammans har majoritet. Med Skurupspartiets enda mandat blir den marginalen ännu lite större. I en ren koalition mellan M och SD blir det inte heller självklart vem som ska sitta på kommunalrådsposten, eftersom SD har 11 mandat mot 10 för M. Ett formaliserat samarbete gör också avstamp inför nästa val, väljarna kommer att se dem som ett par. Då kan man tydligt tala om ett konservativt block, även om den beteckningen på SD på flera sätt kan diskuteras. Men i just Skurup är den plötsliga kärleksinviten till SD värd att uppmärksammas även av andra skäl.

Skurupspolitiken har länge varit rörig, stökig, bråkig. Inte minst med röran i det kommunala bostadsbolaget, där förra S-kommunalrådet Pierre Esbjörnsson tidigare i år tvingades lämna sin VD-tjänst. Det beskrevs av Åsa Ekblad – ordförande för Moderaterna i Skurup och gruppledare i fullmäktige – på följande vis på Ystads Allehandas insändarsida: ”Skurupshem är inte – och var inte heller innan Pierre Esbjörnssons tid – utan brister, men beslutet att entlediga PIerre Esbjörnsson saknar tveklöst saklig grund. Beslutet har blivit möjligt inte minst genom det successiva närmande mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna som vi sett i kommunen och vissa styrelseledamöters oprofessionella agerande som sedan tidigare fått den moderat tillsatta ordföranden i bolaget att avgå med hänvisning till att politiken letat sig in i styrelserummet.”

Annons

I samband med avsättningen av Pierre Esbjörnsson lämnade Nicklas Olsson (M) rollen som förste vice ordförande i bolaget, i protest mot övriga styrelsens beslut: ”Han har haft visioner som jag kunnat ställa mig bakom och han har varit en uppskattad chef. Jag tycker det här är mycket tråkigt för Skurupshem” sa Olsson då (YA 7/1).

Olsson var ensam i bolagsstyrelsen att vilja ge Esbjörnsson fortsatt förtroende. Även Skurupspartiets Sven Rosengren röstade emot Esbjörnsson. Som YA uppmärksammat handlade saken bland annat om pensionsavtal som godkänts direkt av den tidigare styrelseordföranden Staffan Andersson, utan att den övriga styrelsen informerats (YA 24/2). Andersson lämnade sin ordförandepost i december 2020. Han hade under sin ordförandetid bland annat uppmärksammats för ett generöst avtal med förra kommunalrådet Magnus Alm (S).

Ystads Allehanda har på ledarplats tidigare ifrågasatt lämpligheten i att nuvarande kommunstyrelseordförande Johan Bolinder och hans moderatkollega Nicklas Olsson startat ett fastighetsbolag i den egna kommunen (YA 5/10 2020). Det under rubriken ”Städa upp i Skurup”.

Det hade funnit anledning att återanvända den rubriken. Det förefaller som att den lilla kommunen behöver en rejäl genomlysning av intern politisk kultur och bolagsstyrning. Samtliga inblandade partier och ledande politiker borde fundera över hur de ska skapa större öppenhet och förnyelse. Medborgarna i Skurup borde kanske inte enbart fundera över vilka de ska rösta på utan också om de ska engagera sig i existerande eller nya partier för att låta Skurup få en politisk nystart. Behovet tycks stort.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons