Skrota Arbetsförmedlingen
”Jag säger som Barack Obama – four more years.” Angeles Bermudez-Svankvist andades optimism när hon intervjuades i det rykande färska numret av Arbetsförmedlingens interntidning På jobbet.
Det blev inte fyra år till. Det sista året av sitt förordnande som generaldirektör får Bermudez-Svankvist tillbringa med ospecificerade arbetsuppgifter på regeringskansliet, populärt kallat Elefantkyrkogården.
Bermudez-Svankvist tillsattes 2008 och dåvarande arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) förklarade att hon var driven, effektiv, värderingsbaserad och ”störtskön”. Men generaldirektören fick ingen enkel resa. Arbetsförmedlingens generaldirektörer får sällan det. Företrädaren Bo Bylund fick lämna sin post på grund av Sven Otto Littorins och regeringens missnöje. Bylund ansågs vara för S-märkt. På Arbetsförmedlingen behövdes en person som kunde genomföra Alliansens politiska ambitioner med arbetslinjen.
Att lyckas leda en av Sveriges hårdast kritiserade och granskade myndigheter är svårt. Bermudez-Svankvist förmådde inte att lyfta Arbetsförmedlingens anseende hos allmänheten. I TNS Sifos undersökning om svenskarnas förtroende för myndigheter hamnade den sist av 26. (Juli 2013)
Drygt en miljon svenskar var inskrivna på Arbetsförmedlingen någon gång under förra året. Grupperna ungdomar, personer med funktionsnedsättning och nyinvandrade är stora. Det är här resurserna läggs i ett svåröverskådligt system av utbildning, lönebidrag, rehabilitering, praktik, jobbgaranti, etableringslotsar och så vidare. Det faktiska resultatet av Arbetsförmedlingens arbete är inte lätt att utvärdera. Trots en kärv arbetsmarknad de senaste åren har ett ökat antal personer i de ovan nämnda grupperna fått arbete, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Men det räcker inte.
Att myndigheten har resurser behöver ingen tveka om, regeringen har öst in mer pengar än Arbetsförmedlingen klarar av att göra av med. Bara under 2012 anställdes 2700 personer i myndigheten. Arbetsförmedlingen växte till 12 600 anställda. Men arbetslösheten kan inte lösas genom att Arbetsförmedlingen anställer fler.
Om myndigheten kommer att lyckas bättre med en ny generaldirektör återstår att se. Men regeringen och i synnerhet anonyma arbetsmarknadsministern Hillevi Engström (M) bör se över både sitt eget ansvar och Arbetsförmedlingens uppgift.
Arbetsförmedlingen ingen viktig roll när det gäller att förmedla jobb mellan företag och personer som har en stark position genom utbildning eller arbetslivserfarenhet. Däremot bör ansvaret för de grupper som har svårast att få jobb tydliggöras ytterligare och en avsevärd rensning av insatser och program ske. Därför är det läge att skrota Arbetsförmedlingen i sin nuvarande form och skapa en myndighet med ett klart och tydligt uppdrag.