Annons
Ledare

Skatter och slöseri

Återhållsamhet borde gälla för skattemedlen som läggs på Almedalen.
Ledare • Publicerad 6 juli 2013
Många slåss om uppmärksamheten.
Många slåss om uppmärksamheten.Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Det är inte bara politiker och lobbyister som tävlar om massmedial uppmärksamhet på åsikternas marknad i Almedalen. På plats finns även myndigheter, landsting och kommuner. De lägger betydande summor på att träffa makthavare, nätverka och göra reklam för sin verksamhet.

Pensionsmyndigheten har bland annat lagt 300 000 kronor på sin närvaro i Almedalen. Sveriges utarmade försvarsmakt har spenderat 880 000 kronor för att synas under juliveckan i Visby. Och vilka är det som står för kalaset? Skattebetalarna, självfallet.

Annons

I ett inslag i Sveriges Radios ”Studio Ett” (3/7) intervjuades representanter från flera myndigheter som var på plats. Alla var övertygade om att just deras medverkan under Almedalsveckan var välinvesterade skattemedel. Förstås. Bland alla drygt 2 000 evenemang som äger rum i Almedalen – vem vill inte passa på att besöka Brottsförebyggande rådets tält eller bläddra i Pensionsmyndighetens broschyrer mellan alla rosémingel?

Det är fullt förståeligt att myndigheter, landsting och kommuner vill delta i Almedalen. Genom att arrangera seminarier eller att ha egna tält får de en chans att nå ut. Dock betyder det inte att det är ett ansvarsfullt sätt att spendera skattemedel på. All offentlig verksamhet bör vägledas av frågan: behandlar vi skattebetalarnas pengar med respekt?

Det är praktiskt taget omöjligt att bedöma, eller på något sätt mäta, vilken nytta ett påkostat tält eller ett anordnat seminarium har. Ifall det finns en betydande osäkerhet kring effekten av en viss satsning, är det då ett respektfullt sätt att använda offentliga medel på? Det är högst tveksamt.

I det genialiska Youtube-klippet ”De fyra sätten att spendera pengar på” visar Slöseriombudsmannen Martin Borgs, utsedd av Skattebetalarnas förening, att man blir betydligt mer obetänksam när man spenderar någon annans pengar än sina egna. Det är betydligt lättare att vara generös ifall någon annan pungar ut med pengarna. Ifall det rör sig om ens egna surt förvärvade slantar blir man genast mer försiktig och återhållsam.

Myndigheter, landsting och kommuner borde använda sina resurser på samma sätt som en plånboksmedveten privatperson skulle göra.

Mattias Karlsson
Naomi Abramowicz
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons