Annons
Ledare

Skärpning, Sveriges Radio

Sveriges Radio ska rapportera korrekt och sakligt. Inte hitta gråskalor i ett brutalt anfallskrig mellan diktatur och demokrati.
Ledare • Publicerad 23 mars 2022 • Uppdaterad 24 mars 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Är inte här och kan försvara sig.
Är inte här och kan försvara sig.Foto: Christine Olsson

I en intervju i SR P4 Sjuhärad i förra veckan sade en gäst i en mening att ”det är inte ryska folket som driver på kriget utan det är Putin som är galen diktator”. Programledaren gick då in och sa: ”Det är ju din åsikt, Putin kan ju inte vara här och försvara sig.”

Ansvarig utgivare Mats Ottosson försvarade medarbetarens inflikning med att hon följde instruktionsboken och att det är så här Sveriges Radio ska agera om någon slänger epitet över personer som inte närvarar i studion. Men han lade till att det också skulle kunna ses som en lustifikation. Det senare kan man förstås se det som, men om den var avsiktlig så borde rimligen den genomgående försvarslinjen ha varit just det. I stil med ”Nu är inte Stalin här och kan försvara sig.”

Annons

Nu förefaller det snarare som att programledaren faktiskt ville upplysa publiken om att det fanns en annan sida av myntet som de inte fick höra, det vill säga Putins version.

Lokalradion har en viss funktion och det är sällan Vladimir Putin diskuteras där, vilket gör att episoden kanske kan ses med visst överseende.

Värre är det därför när Sveriges Radio P1 ger utrymme för medarbetare att lufta sina teorier om Putins anfallskrig och hur det bör bevakas. Reportern och Latinamerika-korrespondenten Ivan Garcia skriver under rubriken: ”Västerländska glasögon på kriget” : ”Däremot kan det visst vara problematiskt att vi skildrar ett krig mellan två parter, där den ena, Ukraina, säger sig vilja närma sig väst. Den andra parten, Ryssland, attackerar med en öppen västfientlig diskurs.” Garcia fortsätter: ”Sverige tillhör den så kallade västerländska kultursfären, med dess världsuppfattning och värderingar. Det finns alltså en risk att rapporteringen blir enögd eller partisk.”

Det är ett helt obegripligt resonemang. Att människor har idéer om att de inte orkar lyssna på nyheter om kriget, att andra krig inte bevakas på samma sätt eller att det är rasism bakom Ukrainabevakning är en sak som Garcia och redaktionen i övrigt gärna får fundera över hur de ska hantera. Men det finns inte någon västerländsk kultursfär som gör att Sveriges Radio ska stå för nyansering eller balansering när barbari står mot demokrati.

Att Ukraina har brister och brottas med korruption skapar inga gråskalor. Det är ett svart-vitt krig. En – ja P4 Sjuhärad – galen diktator i en militär stormakt går till besinningslöst angreppskrig med territoriella anspråk mot en grannstat som håller på att bygga upp sin demokrati.

Demokratin är vad Sveriges Radio främst ska värna. Det är därför obegripligt att en central medarbetare på den ledande nyhetskanalen i Sveriges Radio tillåts publicera en text som varnar för enögdhet till den västerländska demokratins fördel.

Journalistik handlar för övrigt inte först och främst om balans mellan olika sidor, alldeles oavsett vilka sidorna är. Journalistik handlar först och främst om korrekt och saklig rapportering.

Men nu är ju inte Sveriges Radio här och kan försvara sig.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons