Annons
Ledare

Skånska vindar som oroar

Sverigedemokraterna har siktet inställt på att nå riksdagen i valet nästa år. Inför det nyligen genomförda EU-valet satsade man hårt för att komma in Europaparlamentet men resultatet var en besvikelse. Man fick endast 3,3 procent av rösterna och nådde inte någon plats i parlamentet.
Ledare • Publicerad 18 juli 2009
Kommer, kommer inte in, kommer, kommer inte in ... Jimmie Åkesson (SD).
Kommer, kommer inte in, kommer, kommer inte in ... Jimmie Åkesson (SD).Foto: 
Foto: 

För att komma in riksdagen krävs fyra procent av rösterna i ett val. Det finns också en annan väg, att få tolv procent i en valkrets, men hittills har inget parti lyckats med det.

Enligt DN/Synovates väljarbarometer som presenterades på fredagen är Sverigedemokraterna 8 000 röster från att nå upp till tolv procent i valkretsen Skåne län södra. Valkretsen omfattar elva kommuner, bland annat Vellinge, Trelleborg, Skurup och Svedala. Malmö ingår inte i valkretsen.

Annons

Undersökningen visar att Sverigedemokraterna idag skulle få 8,1 procent av rösterna i den valkretsen. Beräknat på antalet röster från valet 2006 skulle partiet alltså behöva ytterligare 8 000 röster i valkretsen för att nå upp till tolv procent. Undersökningen visar också att Sverigedemokraterna har ett starkt fäste i Skåne där man skulle få 6,6 procent i valkretsen Skåne läns norra och östra där bland annat Kristianstad och Hässleholm ingår.

Detta är en tendens som oroar, både på grund av partiets främlingsfientlighet och dess populism.

Vinden kan vara nyckfull över Skåne men vindflöjeln löser det genom att rätta sig efter den. På samma vis tycks Sverigedemokraternas politik ställa om sig efter hur missnöjets vindar blåser. Det är också ett vanligt drag hos populistiska partier, att man byter politik som det passar.

Sverigedemokraterna säger sig stå på folkets sida. ”Vi säger vad folket tänker”, är deras devis. Man vill visa på att det finns ett glapp mellan vad folk tänker och vågar säga. Men vad är det folk tänker? Det framgår inte men finns det ett missnöje så kommer Sverige-demokraterna att spela på det.

Partiets fasta förankring ligger i stället i främlingsfientlighet och misstänksamhet mot det nya. Sverigedemokraterna är ett parti som vill vrida tillbaka klockan till det svunna Folkhemssverige.

Partiet säger att Sverige är ett sjukt samhälle och förespråkar en ”moralisk upprustning”. Vägen till ett tryggare samhälle går enligt partiet genom en nationalistisk politik.

Man säger också att man ”är det enda parti som kan sänka skatterna och förbättra den offentliga servicen samtidigt.” Det är löften som saknar trovärdighet och luktar missnöjespolitik lång väg.

Det är svårt att komma in i riksdagen via tolvprocentsspärren. Det är en hög spärr men i takt med en ökad blockpolitik lämnas fältet öppet för mindre partier med stark lokal förankring att komma in den vägen.

SD:s framgångar i Skåne sedan förra valet är statistisk säkerställd. Den visar att partiet har en möjlighet att komma in via en valkrets i Skåne. Inget parti har tidigare tagit sig till riksdagen genom en valkrets. Låt inte Sverigedemokraterna bli det första partiet. Det tjänar ingen på.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons