Annons
Ledare

Petter C Larsson: Skånska kommunledningar måste ta kommandot över AI

Det är viktigt för Trelleborg och Ystad och andra kommuner att inte stå vid sidlinjen i den nya AI-eran.
Petter C Larsson
Gästkrönika • Publicerad 16 mars 2024 • Uppdaterad 17 mars 2024
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Petter C Larsson.
Petter C Larsson.Foto: Peter Ottosson

EU beslöt sig i veckan för att ta nya djärva steg med framröstandet av Artificial Intelligence Act (AI Act). AI Act påverkar hur AI ska och får brukas av organisationer, men den ger också en tydlig riktning i hur värdefullt AI kommer att vara för framtidens samhällen.

Det är inte bara en uppsättning riktlinjer utan det är en plan för att säkerställa att AI-teknik används på ett sätt som skyddar oss, våra rättigheter och vår miljö.

Annons

För sydskånska kommuner, kända för sina hamnar, turism och bördiga marker, erbjuder AI-act möjligheter till framsteg utan att äventyra mänskliga kärnvärden. Det handlar om att integrera smart teknik i vår dagliga verksamhet utan att förlora respekt för integritet och mänskliga rättigheter.

Kommunala ledares roll i denna omvälvande tid kan inte underskattas. De är fartygskaptener som måste staka ut kursen genom dessa nya vatten och se till att samhället inte bara förstår dessa förändringar utan också ser dem som möjligheter till förbättring. Det är deras uppgift att avmystifiera AI-lagen och göra den tillgänglig och användbar för alla, från lokala entreprenörer till vanliga medborgare.

AI-lagens komplexitet kan uppfattas som ovälkomna regler, särskilt för de småföretag som är livsnerven i sydskånska ekonomier. EU:s beslut att införa ”regulatoriska sandlådor” erbjuder dock en ljusning – en säker hamn där företag kan experimentera med AI under vakande ögon. Det är ett gyllene tillfälle som våra ledare aktivt måste främja och se till att våra lokala talanger inte bara deltar i AI-revolutionen utan också leder den. Kommer Trelleborg eller Ystad att inrymma en regulatorisk sandlåda? Det skulle stödja innovation i närområdet.

När Europa siktar på att sätta en global standard med AI-lagen har framåtlutade kommuner en unik chans att glänsa på den stora scenen. Den här resan handlar om mycket mer än att följa regler; det handlar om att utnyttja de nya reglerna för att utlösa en våg av teknisk innovation och etiska metoder som kan fungera som en modell för många andra i världen.

Uppmaningen till våra kommunala ledare är tydlig – slut upp bakom AI-act och vägled era samhällen genom denna era av digital omvandling och innovation. Detta innebär att stödja lokala myndigheter och organisationer i att utnyttja AI som ett verktyg för att förbättra, skydda etiska standarder och driva ekonomisk tillväxt.

Vi måste ta vara på detta ögonblick och se till att sydskånska kommuner inte bara håller jämna steg med världen, utan även går i bräschen och bevisar att teknik och mänsklighet kan samexistera och blomstra tillsammans.

Låt oss inte bara titta på när andra kommuner startar sina motorer, låt oss leda loppet mot en framtid där tekniken förbättrar medborgarnas liv.

Annons
Annons
Annons
Annons