Annons
Ledare

Skåne borde investera i förtroende

Invest in Skåne – regionens och de skånska kommunernas gemensamma bolag för att dra hit utländska investeringar – har hamnat i fokus. Men delvis av fel skäl.
Ledare • Publicerad 14 juni 2011
Det kan bli för mycket.
Det kan bli för mycket.Foto: 

I söndags publicerade Aftonbladet en bild på en hög chef på strippklubb i Barcelona, en chef som försökte sälja Skåne samtidigt som berusningsgraden ökade.

Det var naturligtvis ett oförsvarligt bottennapp.

Annons

Men allvarligare är ändå att det än så länge finns få belägg för att de marknadsföringsinsatser som görs inom ramen för en årsbudget på 105 miljoner kronor verkligen betalar sig.

Som i alla sådana här sammanhang är det dessvärre luddigt. ”Det tar tid”, är standardsvaret. Kruxet är bara att uppföljning och utvärdering inte tycks vara prioriterad.

För ett år sedan reste Vellinges näringslivschef tillsammans med en företagare från Svalöv till Umbrien i Italien för att studera närproducerat. ”Värdefulla kontakter knöts”, påtalas det på hemsidan, och närmare redovisning ”kommer inom kort”. Ett år är visserligen en kort tid i vissa sammanhang, men i detta?

Resultat av resan?

Ett par månader dessförinnan, i april 2010, hade kommunrepresentanter för Kristianstad, Hässleholm och Östra Göinge också rest till Italien. Syfte: studera entreprenörskap och småskaliga livsmedelsföretag.

Därifrån finns faktiskt en rapport. I denna uttrycks förvåning över att de italienska kommunerna inte har tjänstemän som jobbar med näringslivsutveckling. ”Således kunde vi inte skönja någon form av kommunal näringslivsplan för utveckling på lokal nivå vilket jag hade hoppats på”, skriver den anonyme rapportförfattaren. Kanske hade man kunnat ta reda på det i förväg.

Resultat av resan?

Mest omskrivet vid sidan av representationskontoret i Bryssel är nog ändå valet att närvara vid Världsutställningen i Shanghai i oktober förra året. Än så länge syns inga effekter av resan, som ska utvärderas till hösten. Men ”det är inte säkert att vi ska vara med på just världsutställningar i framtiden”, säger regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) framsynt till Aftonbladet.

På riksnivå finns en släkting till Invest in Skåne: Invest Sweden. Denna myndighet är knuten till utrikesdepartementet och har motsvarande uppdrag, om än bara med en budget på 60 miljoner kronor. Svenska Dagbladet har granskat verksamheten och skrev i går (13/6) att de 600 arbetstillfällen som Invest Sweden hävdar har skapats i Sverige genom kinesiska investeringar egentligen bara är 60.

Invest Swedens inverkan på de jobb som faktiskt har skapats, och som mest har gått till hitflyttade kineser, tycks samtidigt minimal. ”Invest Sweden har ingenting med vår investering i Sverige 2010 att göra”, säger VD:n för ett av bolagen.

Det offentliga har en viktig roll att spela i att underlätta för företag och företagande. Detta görs bäst genom att se till så att de finns en fungerande infrastruktur, god service och ett minimum av byråkrati. Fast det kanske inte är tillräckligt sexigt.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons