Annons
Ledare

Skandal att MP med vänner tillåts släcka svensk industri

Kärnkraft är säkert, billigt och bra för miljön.
Ledare • Publicerad 25 juli 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Det finns en förklaring till att vi svenskar har haft det varmt inomhus under vintrarna: stabil elförsörjning. Men i framtiden kan det bli annorlunda.

I en ny rapport varnar myndigheten Svenska Kraftnät för att Sveriges tid som självförsörjande på el kan vara förbi. Det är första gången vi inte kan redovisa att vi är självförsörjande, säger generaldirektören Ulla Sandborgh till Ekot (19/7).

Annons

Hur kan denna situation har uppstått? Det handlar inte främst om icke påverkbara orsaker, trots att den sena vårfloden resulterade i lägre vattenkraftsmagasiner. Anledningen är att svenska politiker har valt detta. Det väntade energiunderskottet är ett resultat av politiska beslut.

Det handlar givetvis om kärnkraften.

Vattenfall har beslutat att lägga ner reaktorerna Ringhals 1 och 2 i förtid. Oskarshamn 1 och 2 stängdes 2015 respektive 2017. Enligt ägarna är orsaken att kärnkraften inte är ekonomiskt lönsam. Detta eftersom politiken aktivt har gjort kärnkraftsproduktionen dyrare - nu senast med effektskatten som regeringen införde 2016. En tredjedel av kostnaderna för kärnkraftsproduktion utgörs av skatter och avgifter, enligt Erik Lundin och Thomas Tangerås vid Institutet för näringslivsforskning, som förutspår framtiden utan kärnkraft i en artikel i Kvartal (vol 1, 2016).

Beslutet att Ringhals ska stängas i förtid välkomnades av Miljöpartiet och Centerpartiet. Men den glädjen lär de få äta upp. Stängda reaktorer innebär varken att vindkraftverken snurrar snabbare eller att solen lyser starkare. Däremot leder en instabil elförsörjning till chockhöja elpriser för svenska konsumenter och svensk industri. Det kan i sin tur få förödande konsekvenser för tillväxten.

I värsta fall kan Svenska Kraftnät behöva genomföra planerade strömavbrott. Det innebär att svenska hushåll får stå ut med att vara utan el under kortare perioder. Mer sannolikt är dock att vi får importera energi. Grattis, Miljöpartiet: Sverige kan i framtiden komma att värmas upp av rysk gas eller tyskt brunkol.

Det finns dock en förtröstan: Finland. Till skillnad från Sverige har vårt östra grannland satsat på att bygga nya, moderna reaktorer. Hoppet står nu till att Sverige i framtiden kan komma att importera el från den nya reaktorn OL3. Bygget har dock blivit kraftigt försenat.

Oavsett vad som händer kommer de självutnämnda miljökämparnas mål – att Sverige ska övergå till 100 procent förnybar energi – inte att uppnås. Lagring av el kommer inte att täcka upp.

I tider då samma miljöhjältar säger sig vilja satsa på elbilar och ökat tågresande - vilket i sig är önskvärt - är deras motstånd mot den koldioxidneutrala kärnkraften inte ens irrationellt. Det är ren och skär idioti.

Karin Pihl
Annons
Annons
Annons
Annons