unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Skäms, svensk hockey

När belarusierna reser sig mot diktaturen har Sverige föga att vara stolt över. Svenskt bistånd beskylls för att ha finansierat regimvänlig propaganda. Och svensk hockey har alltid ställt upp på Lukasjenkos sida.
På samma planhalva som Svenska ishockeyförbundet.
På samma planhalva som Svenska ishockeyförbundet.
Foto: Alexei Nikolsky
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

Svenskt bistånd har genom åren använts i hög utsträckning för att underhålla korruption och göda auktoritära ledare. Zimbabwes Robert Mugabe var länge en svensk favorit, och från hans tillträde 1980 till 2001 skickade Sverige runt 5 miljarder kronor till zimbabwiska staten (Di 1/8 2008).

Man skulle kunna föreställa sig att den gamla tidens naiva tilltro till socialistiska diktatorers vilja att reformera sina länder i demokratisk riktning har gjort att inte en endaste biståndskrona numer tillåts hamna i orätta händer.

Biståndsbudgeten är dock så omfattande att det är bekymmer att göra av med den. Kritiken mot hur pengar förslösas och ibland snarare förstärker korruption och stärker regimer är återkommande. Det gäller också Belarus, där folket sedan en dryg månad tagit motståndet till en ny nivå och då mötts av ytterligare våld från Alexander Lukasjenkos hejdukar.

Enligt organisationen Östgruppen och dess ordförande Martin Uggla har stora delar av det svenska biståndet till Belarus genom åren gått ”till projekt som styrs av regimlojala statliga aktörer, samtidigt som dessa själva bidrar aktivt till repressionen i landet”. ”Det handlar exempelvis om samarbeten med statliga belarusiska universitet, som relegerar öppet oppositionella studenter och pressar såväl anställda som studenter att medverka i regimens valfusk.” (Globalbar.se 11/8) Östgruppen har också kritiserat en lärobok som Sida finansierat och som tagits fram i samarbete mellan Raoul Wallenberginstitutet och statliga belarusiska universitet. I läroboken heter det bland annat, enligt Martin Uggla: ”Republiken Belarus skapar optimala villkor för en harmonisk utveckling och förverkligande av hela systemet för mänskliga fri- och rättigheter”. (Omvärlden 25/6 2020)

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på trelleborgsallehanda.se, appen MinTA och e-tidning tis, tors, lör. 159 kr per månad!

Sida har nu meddelat att stödet dras in (Sida.se) ”Raoul Wallenberginstitutet är en viktig partner som vi vill fortsätta att arbeta tillsammans med, men i det här läget behöver vi frysa återstående stöd i Belarus.” säger Christina Danielsson, chef för Östeuropaenheten på Sida i pressmeddelandet. Det heter vidare att ”Sverige har via Sida stött demokratiska krafter i Belarus i mer än 25 år och Sverige har varit ett av de länder som har gett störst stöd.” Enligt Sidas verklighetsbeskrivning är detta stöd en anledning till att folket nu reser sig. Om den beskrivningen stämmer kan man onekligen fråga om logiken i att biståndet dras tillbaka just nu. Regimen har suttit just de 25 år som biståndet strömmade in från Sverige.

Även andra aktörer har ett ansvar för att ha hållit regimen under armarna. Idrottsrörelsen är ofta benägen att ge diktatorer extra uppmärksamhet med publikfriande shower.

Svenska ishockeyförbundet och Internationella ishockeyförbundet har under lång tid gått i armkrok med Alexander Lukasjenko. Under ishockey-vm 2013 i Stockholm förbjöds belarusiska supportrar att vifta med den demokratiska oppositionens vit-röda flagga. (5/5) I en match mot Slovenien lyftes fyra belarusiska supportrar som viftat med den traditionella vit-röda flaggan ut från arenan av de svenska arrangörerna. ”Vår enda uppgift är att undvika politiska budskap inne i arenan. Det är det vi håller oss till.” förklarade ishockey-vm:s generalsekreterare Tony Wiréhn. Det förbudet omfattade dock inte diktaturens flagga.

Den vit-röda flaggan användes under landets självständighet 1918-1919 och efter Sovjetunionens fall, 1991 till 1995. Lukasjenko bytte då ut den mot sin regims rödgröna flagga, likt den som fanns under tiden som Sovjetrepublik.

Internationella ishockeyförbundet lät Lukasjenkos regim stå som ensam värd 2014. Det var ett viktigt propagandanummer i Lukasjenkos ögon, han är en känd ishockeyfantast som gärna snörar på sig skridskorna för att synas. Ishockeylandslagets chef Tommy Boustedt (ej ansvarig för val av arrangemangsland och ej att belasta med kritiken i denna artikel) kunde då ironiskt konstatera följande om Alexander Lukasjenko: ”Vitrysslands bästa hockeyspelare enligt vissa lokala experter. Han spelar ej VM eftersom han ej hinner, enligt samma experter. Lokala experter säger också att han aldrig missar en målchans”. (Aftonbladet 9/5 2014)

Tanken var att Belarus och Lettland (!) skulle samarrangera ishockey-vm 2021. I mitten av augusti, när protesterna mot regimen drog i gång på allvar efter ett väntat riggat val, backade letterna. Då hade fortsatt Svenska ishockeyförbundet samma gamla diktaturvänliga attityd: ”Vi fokuserar på det hockeymässiga och inte det politiska” förklarade Anders Larsson ordförande i Svenska ishockeyförbundet. (Aftonbladet 14/8)

Det samtidigt som modiga människor riskerar allt i en politisk kamp mot diktaturen. Svenska ishockeyförbundet har ständigt hamnat på fel sida både pucken och politiken. En ursäkt för det mångåriga stödet till diktaturen räcker inte, men det vore en bra början.

Läs mer

Regionrådet: ”Åk inte till Danmark!”

Coronaviruset

Regionrådet: ”Åk inte till Danmark!”

Han hoppas även att danskarna stannar hemma.

Arkivbild.

Trelleborg

Brott: Trelleborgare krävs på 42 000 av Försäkringskassan

60-åring intygade oriktigt att han deltagit i kurser, enligt kassan.

Arkivbild.

Trelleborg

Trelleborg: Man misstänks ha lurat till sig två miljoner

Mannen ska i flera år ha förfogat över ett falskt bank-id.

Föräldrar ser både för- och nackdelar med en förskoleflytt.

Trelleborg

Föräldrar kritiska till förskoleflytt

Är rädda att den familjära stämningen går förlorad.

Ja till folkomröstning om hamninfarten

Ringvägen i Trelleborg

Ja till folkomröstning om hamninfarten

Majoriteten blev överkörd – fyra oppositionspartier avgjorde.

Nicole Partin gör high five med Felicia Zammal. Partin byttes in i den andra halvleken och gjorde två mål. ”Jag skulle komma in med full energi när motståndarna är lite trötta”, säger hon.

Sport

Efterlängtad seger för IFK – som tar sig över strecket

Inhoppare avgjorde med två mål i den andra halvleken.