Ska kvinnor jobba gratis?
Vi ska ha valfrihet, men ingen vinst i välfärden, sa Vänsterledaren Jonas Sjöstedt lite kaxigt under den dag i Almedalen när allt ljus var på honom. Vinstdrivande företag ska bannlysas och kastas ut, och i stället ska en miljard satsas på att marknadsföra kooperativ som verksamhetsform samt ge billiga lån till dem som vill starta ett sådant. Man häpnar.
Vänsterpartiet säger sig vara ett feministiskt parti, men i handling stoppar man kvinnor från att tjäna pengar på sitt arbete. Där väg- och byggnadsarbetare utan vidare får driva företag som bygger skolor eller renoverar räls, spikas den sektor som domineras av kvinnor fast vid det ideella korset. De ska jobba för den goda sakens skull, precis som det sett ut genom historien.
Kvinnor står i dag för 56 procent av det obetalda arbetet i hemmen. Hon är den i familjen som oftast är hemma och vabbar, tar föräldraledigt eller väljer att jobba deltid. Hon är den som därmed får lägre pensioner. Och hon är den som arbetar i den offentliga sektorn med att vårda våra gamla, undervisa våra unga och inspirera våra småbarn.
Hon är också den som ska skämmas för att begära lön för mödan, tycks Sjöstedt mena.
De företag som plötsligt stänger skolor eller missköter sin uppgift ska rensas ut. Men klåpare finns inte bara i privata företag. Även kommunalt drivna serviceboenden anmäls för vanvård. Även bland chefer som avlönas direkt av landstinget finns okänsliga pampar.
Häromdagen skrev Catharina Tavakolinia, ägare och VD Kavat Vård AB, en debattartikel på SVT Opinion (3/7) om hur hon jobbat i långvården på 80-talet, då ”de äldre var hänvisade till särskilda duschdagar då de även skulle ”sköta magen”. Boendemiljön var steril med rostfria inslag och fyra bäddsalar som inte gav utrymme för personlig integritet. De äldre fick inte ha parfym, blommor eller husdjur. Besökstiderna var strikta och skulle någon få en drink till maten så fick det smusslas.” Någon som tycker att det var bättre förr?
Vänsterpartiet vill också ta bort Rut-avdraget och Lov, Lagen om valfrihetssystem, vilket krymper möjligheten att driva eget och få betalt för det som kvinnor genom tiderna gjort gratis.
Enligt Vårdförbundets undersökningar är 59 procent som arbetar i privat vård nöjda, vilket kan jämföras med cirka 40 procent av dem som arbetar i kommun och landsting. Lönen är 6 procent högre i privata vårdföretag och 1,7 procent högre i privata omsorgsföretag. Långt fler som jobbar privat än offentligt menar att de har goda utvecklingsmöjligheter, och privatanställda i sjukvården är mer sällan sjukskrivna.
Att kvinnor ska få äran att få ta lån för att driva kooperativ, där de alltså får räkningar på räntor och amortering, men aldrig annat än en klapp på kinden för risken, var ju snällt av Sjöstedt. Men hur många lockas av hans idé får vi se. Risken är att den där miljarden till kurser och subventionerade lån ligger kvar på kontot länge. Och att valfriheten blir en historisk parentes att drömma sig tillbaka till. Tillbaka in i fållan.