Annons
Ledare

Sju miljoner frihetstörstiga

Kinesiska regimen håller hårt i 1,4 miljarder invånare. Men så finns en grupp som ännu minns hur frihet känns.
Ledare • Publicerad 3 oktober 2014
Befrielsekamp.
Befrielsekamp.Foto: Foto: Wally Santana

Om tre år är det val i Hongkong. Då ska sju miljoner invånare få välja mellan ett mycket litet antal – av Peking godkända – kandidater.

Sedan det blev klart att demokratin på ett så brutalt sätt ska begränsas har hundratusentals människor deltagit i enorma demonstrationer i stadsdelen Mongkok. I hällregn har de stått där dag efter dag, fulla av vrede och beslutsamhet – men också av hopp och framtidstro. Medierna har de senaste dagarna rapporterat om att demonstrationerna mer liknat en folkfest än ett aggressivt uppror.

Annons

I går försökte studenterna få den av Peking tillsatta chefsministern Leung Chun-ying att lämna genom att ställa ett ultimatum: avgå, annars ockuperar vi viktiga regeringsbyggnader! Det ledde ingenstans och nu kan vad som helst hända.

I spåren av det kan tonen komma att vässas. Regimen kommer knappast att sitta stilla bredvid och se på när en del av befolkningen skapar oro. Med samma beslutsamhet med vilken man hindrar information att sippra ut på internet till Kinas 1,4 miljarder invånare lär man försöka stoppa upprorsmakarna i Hongkong.

Förra helgen använde kravallpolisen hårda metoder mot demonstranterna. Tårgas. Batonger. Pepparspray. Vattenkanoner. Kommer kinesisk militär nu att blanda sig i? Kommer president Xi Jinping att ta i med hårdhandskarna för att inte framstå som mjuk?

Ingen kommunistledare vill visa att det lönar sig att ställa till besvär. Ju fler som samlas under paraplyerna desto svårare blir det för den kinesiska regeringen. Om folk börjar sätta sig på tvären riskeras den stabilitet som ett diktatoriskt styre innebär.

Det är bra att studenterna demonstrerar och reagerar. Det vore en tragedi om nya generationer av Hongkongbor växer upp under det kinesiska styret, utan minnen från hur frihet känns.

I juni införde Kina ytterligare restriktioner mot vad media får publicera. Enligt den statliga nyhetsbyrån Xinhua får journalister nu inte publicera statshemligheter, kommersiella hemligheter eller ”opublicerad information”. Otydligheten i detta är i sig ett hot.

Till skolstarten för ett antal år sedan ville Kina införa lektioner där det kinesiska politiska systemet prisades. Det sågs som ett försök till hjärntvätt av de unga i Hongkong, och möttes av protester som ledde till att förslaget drogs tillbaka. Men hur länge orkar folket stå emot?

Den kinesiske utrikesministern Wang Yi varnade häromdagen USA och John Kerry för att lägga sig i protesterna som han kallar illegala. ”Vi ber USA att agera försiktigt”. Men för omvärlden att göra så vore ett svek mot de miljontals som berövats sin rätt till frihet. Världen behöver stå stadig gentemot förtryckare. Alltid.

Petter Birgersson
Carolin Dahlman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons