Sidoframgångar
Inför det som är stort och ogreppbart är det lätt att känna sig liten. För många européer är det känslan man har inför den europeiska unionen. Då är det lätt att inte engagera sig eller lägga sin röst på ett missnöjesparti.
Från flera håll i Europa rapporterades i går om ett svagt intresse i valet till Europaparlamentet och om framgångar för nationalistiska och högerextrema partier. De senaste prognoserna vid denna tidnings pressläggning tyder på att främlingsfientliga Nationella fronten blir det största partiet i Frankrike. Det är ett nederlag inte bara för landet utan även för hela EU.
Men Sverige tycks på flera sätt gå emot den euroepiska trenden, framför allt i att fler ser ut att ha röstat jämfört med förra EU-valet.
Valet till Europaparlamentet, som avslutades på söndagen är det nästa största demokratiska valet i världen. Totalt hade nära 400 miljoner européer i 28 medlemsländer möjlighet att välja de 751 ledamöter som ska representera dem de kommande fem åren.
För svensk del handlade valet om vilka 20 politiker som ska skickas till Bryssel. Den vallokalsundersökning som Sveriges Television genomförde på söndagen pekade mot att två nya partier på ytterkanterna tar plats i parlamentet, Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna.
Svensk jämställdhet kan alltså gå på export till Bryssel. Hur Feministiskt initiativ i praktiken kan få gehör för sina frågor återstår att se. För att få inflytande måste ett parti tillhöra någon av de stora grupperna i EU-parlamentet och där finns inget självklart alternativ för partiet.
Sverige kommer troligen att skicka en sverigedemokrat till EU-parlamentet. Det skulle i så fall sorgligt nog belöna den populism och nationalism som SD har torgfört de senaste veckorna. Partiets valkampanj har dock mött stort folkligt motstånd vilket kan ha bidragit till att fler svenskar deltog i valet.
Annars ser valet ut att bli ett stort bakslag för Moderaterna, medan Miljöpartiet går fram kraftigt och blir andra största parti efter Socialdemokraterna. I övrigt klarar sig de andra riksdagspartierna kvar medan Piratpartiet troligen förlorar sina två mandat.
I den svenska valrörelsen, som fick upp tempot rejält den sista veckan, blev grisen en het fråga. Fokus var att andra länder inte följer de gemensamma djurskyddsregler som EU satt upp. Framför allt riktades blicken mot Danmark där grisarna föds upp under förhållanden som en svensk gris inte behöver uppleva. Men det är inte bara i vårt grannland som den gemensamma reglerna inte följs, situationen är än värre i flera andra EU-länder. Grisen blev en konkret fråga där svenskarna vill att EU gör mer för ett bättre djurskydd i Europa.
Det finns fler gemensamma utmaningar för EU. I en tid då osäkerheten i omvärlden ökar behövs en enad europeisk röst. Dessutom behövs ett starkare EU för att i ännu högre grad underlätta handel mellan länder, möta klimatutmaningarna och hålla gränserna öppna för människor som söker en bättre framtid.