Ledare

Sen ankomst för ordning i skolan

Det börjar bli en inarbetad ritual, utbildningsminister Jan Björklund (FP) kallar till presskonferens för att presentera en nyhet inom skolpolitiken.
Ledare • Publicerad 26 februari 2014

Antingen är det en justering av skollagen, en ny kommission som ska tillsättas eller resultaten av en utredning.

På tisdagen var det dags igen. Denna gång tillsätter regeringen en ny utredning om ordning och reda i skolan. Utredaren Metta Fjelkner, tidigare förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund, ska dels se på hur skolor arbetar med ordningsfrågor, dels komma med förslag på åtgärder som kan ge mer ordning och reda i klassrummet. Redan den 31 juni i år ska utredningen vara klar.

I december förra året presenterades resultatet av den senaste Pisa-studien som mäter femtonåringars skolresultat. Det blev en rejäl chock, inte nog med att svenska elevernas resultat sjunker ytterligare, raset var dessutom störst bland alla länder som ingår i studien.

Därefter har skoldebatten varit milt sagt het. Jan Björklund har trots det suttit säkert, framför allt för att han med kraft har försvarat de genomförda skolreformerna och kommit med flera förslag till åtgärder.

En var att låta OECD, som genomför Pisa, snabbutreda vilka åtgärder Sverige kan genomföra för att så snabbt som möjligt förbättra resultaten. I förra veckan presenterades den med förslagen att höja lärarnas löner och öka förväntningarna på elevernas presstationer. Men det konstaterades också att Sverige toppar listan på skolk och sena ankomster. Gårdagens utredning om ordning och reda kan ses på ett direkt svar på det faktumet.

Oordning i klassrummet är både en orsak till sämre resultat och ett symtom på hur skolan uppfattas av eleverna. Om det tar lång tid för en lärare att kunna sätta igång en lektion för att det inte är lugnt i klassrummet går detta självklart ut över kvaliteten på undervisningen. Det drabbar alla elever, de allra svagaste mest.

Sedan måste elevernas attityd till skolan förändras, att gå i skolan är ingen lekstuga. Att ställa krav och ha höga förväntningar på eleverna är i det sammanhanget viktigt. Fokus måste också ligga på att stötta lärarna i deras yrkesroll, det gäller så klart för skolledningen och de lokala skolpolitikerna men även för föräldrarna. Det finns inget som undergräver läraryrkets auktoritet så mycket som att föräldrarna tar elevernas parti gentemot lärarna.

Det är lätt att drabbas av en panikartad känsla efter de dåliga resultaten i Pisa. Varför fungerar inte skolan som den ska? Ett svar står att finna i att skolan inte tas på riktigt allvar, inte av eleverna eller deras föräldrar.

Resan mot en bättre skola börjar i klassrummet, i relationen mellan lärare och elev. Alla andra insatser måste ta hänsyn till just den viktiga relationen, att eleverna har respekt för sina lärare.

Petter Birgersson
Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.