Annons
Ledare

Se smolket i bägaren

I dag är möjligheterna många för den som vill ta sig ett glas på krogen eller köpa hem en flaska vin till helgmiddagen. Den tid då serveringstillstånd beviljades sparsamt, Systembolaget höll stängt på lördagar och försäljningen skedde över disk tillhör historien.
Ledare • Publicerad 8 september 2009
Foto: 
Unga mäns dryckesvanor sticker ut.
Unga mäns dryckesvanor sticker ut.Foto: 

Många välkomnar utvecklingen som uttryck för större personlig frihet, men alkohol går inte att betrakta enbart ur det perspektivet.

Uppgifter i Svenska Dagbladet hämtade ur en kommande rapport från Folkhälsoinstitutet illustrerar alkoholens baksida. Bland unga män i åldrarna 20 till 29 år har konsumtionen som är eller kan bli skadlig för hälsan – riskbruket – nästan fördubblats mellan åren 2004 och 2008. Därtill märks en ökning av akuta alkoholskador, enligt institutet.

Annons

Det är de unga männens dryckesvanor som sticker ut. Bland svenska folket som helhet syns inga dramatiska förändringar i den nämnda rapporten, även om det ingalunda betyder att drickandet i breda grupper är oproblematiskt.

Alkoholen finns som en utlösande faktor bakom många fall av misshandel i hemmen och ute på stan. Den ger sig tillkänna i trafikbrott och orsakar minskad arbetsförmåga och skapar fysiska och psykiska hälsoproblem. Kort sagt, ur både ett individuellt frihetsperspektiv och ett samhällsperspektiv är kostnaderna för alkoholen betydande.

De restriktioner i utbudet av alkohol som Systembolaget innebär är värda att försvara. Samtidigt går det inte att se alkoholpolitiken i ett för snävt perspektiv av enbart utbudsbegränsade åtgärder.

Den som till exempel inte har ett jobb att gå till har svagare incitament att tänka över sitt riskbeteende än den som behöver ta ansvar för arbetet. Åtgärder mot den höga ungdomsarbetslösheten kan i det ljuset också ha folkhälsofrämjande effekter.

Utöver det kan det förebyggande arbetet bli vassare. Metoder behöver utvärderas och omprövas och resurser satsas på det som ger effekt, som polisens Kronobergsmodell som både syftar till att göra det mindre attraktivt för unga att vara berusade på gator och torg och minska tillgången på alkohol genom målmedvetet arbete mot langare.

Viktigast är dock att grundlägga sunda vanor tidigt. Här har varje familj ett ansvar och en roll att spela, liksom föreningar för fritidsaktiviteter.

Alkoholen kommer inte att försvinna från fest och vardag, men ju fler som ser den för vad den är, desto större chans att slippa sätta sin hälsa och framtid på spel.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons